Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Mŕtvy špión Litvinenko: Zabil ma Putin!

Otrávený špión svoj boj o život prehral.
Otrávený špión svoj boj o život prehral.

LONDÝN - Popredný ruský disident Alexander Litvinenko († 43) zomrel. Bývalý agent KGB a FSB podľahol otrave neznámou látkou po niekoľkých dňoch v londýnskej nemocnici.

Na smrteľnej posteli obvinil tento muž zo svojho skonu ruského prezidenta Vladimíra Putina a bývalých kolegov z FSB. Príčinou mala byť jeho kritika prezidenta a odhalenie čiernych praktík.

Litvinenka otrávili 1. novembra pravdepodobne na obede s neznámym Rusom. Umierajúci disident obvinil z činu Putina a FSB. „Môžete umlčať jedného človeka, vlna protestu z celého sveta vám však, pán Putin, bude znieť v ušiach po celý zvyšok života. Nech vám Boh odpustí za to, čo ste spravili matičke Rusi a jej ľudu,“ odkázal prvému mužovi Ruska. Až do posledných chvíľ v neskorý štvrtkový večer pri ňom sedeli manželka, syn a otec. „Tento (ruský) režim je nebezpečný pre celý svet,“ precedil cez zuby otec Walter.

Kremeľ obvinenia odmietol a požiadal Britániu o vyšetrenie prípadu. Litvinenko dostal azyl v Británii v roku 2001 po úteku z Ruska. Putinov režim ho okrem iného obvinil aj z októbrovej vraždy novinárky Anny Politkovskej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu