Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Je za 11. september zodpovedný Biely dom? Bush vedel viac, ako priznal!

George Bush ml.
George Bush ml.

NEW YORK - Bývalý americký prezident George Bush mladší údajne v roku 2001 vedel o hroziacom teroristickom útoku oveľa viac, než sa doteraz uvádzalo. Vo svojej novej knihe to na základe doteraz utajovaných bezpečnostných zvodiek pre vtedajšieho šéfa Bieleho domu tvrdí americký autor literatúry faktu Kurt Eichenwald. Bush podľa neho od jari dostával početné varovania. Mal ich teda k dispozícii mesiace pred útokom teroristov na Spojené štáty 11. septembra 2001.

Doteraz sa vedelo len to, že Bush dostal 6. augusta 2001 varovanie pred rizikom predstavovaným Usámom bin Ládinom a jeho teroristickou sieťou Al-Kajda. Spravodajský materiál bol nazvaný slovami: "Bin Ládin: Rozhodnutý zaútočiť v Spojených štátoch". Americká vláda dokument zverejnila v roku 2004 po nátlaku komisie vyšetrujúcej udalosti z 11. septembra.

Biely dom pritom tvrdil, že materiál nebol varovaním, ale iba zhodnotením doterajšej histórie Al-Kajdy. Eichenwald to včera napísal vo svojom článku pre The New York Times, ktorý denník zverejnil na názorových stránkach. Niektorí kritici podľa neho vyjadrenia americkej vlády označovali za absurdné.

Vo svetle varovaní, ktoré mu predchádzali a s ktorými sa Eichenwald mohol zoznámiť, ale vraj takéto tvrdenie neobstojí. Americká administratíva podľa neho ignorovala rad varovaní, ktoré do Washingtonu začali prúdiť od jari roku 2001. Napríklad 1. mája zaslala Ústredná spravodajská služba CIA do Bieleho domu správu upozorňujúcu na prítomnosť skupiny v USA chystajúcej teroristickú operáciu. V júni potom Bush dostal varovanie, že hrozba je "bezprostredná".

Vládni činitelia ale správam neverili. Bin Ládin podľa nich blufoval, aby odlákal pozornosť americkej vlády od Iraku. Neokonzervatívci vládnuci vo Washingtone podľa Eichenwalda považovali tamojší režim diktátora Saddáma Husajna za oveľa väčšiu hrozbu. Nevenovali pritom pozornosť námietkam spravodajcov, že spolupráca islamského šéfa teroristickej siete a sekulárneho irackého režimu je nemysliteľná.

Biely dom napriek tomu ignoroval aj ďalšie varovné správy spravodajských služieb, uviedol Eichenwald. Na konci júna sa podľa neho napríklad Bush v každodennej zvodke mohol dočítať, že plánované útoky budú mať "dramatické následky" vrátane "početných obetí". Na konci júla potom spravodajcovia informovali o tom, že akcia teroristov bola odložená o niekoľko mesiacov. Bush mal pocit, že informácie sú nedostatočné, a požiadal CIA o podrobnejšiu analýzu Al-Kajdy. Išlo o materiál, ktorý mu tajná služba dodala 6. augusta.

Eichenwald si v závere svojho článku kladie otázku, či sa útokom z 11. septembra 2001 dalo zabrániť, ak by Bushov tím na naliehavé varovanie reagoval inak. "Nikdy sa to nedozvieme. A to je možno zo všetkého vôbec najmučivejšia skutočnosť," uviedol spisovateľ, ktorý o svojich zisteniach informuje vo svojej novej knihe "500 dní: Tajomstvá a klamstvá vo vojnách proti terorizmu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu