Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama: Útoky z 11. septembra Ameriku posilnili

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Jedenáste výročie teroristických útokov z 11. septembra si v utorok na spomienkovej slávnosti v Bielom dome pripomenul aj prezident Spojených štátov Barack Obama. Američania podľa neho z celej tragédie vyviazli "silnejší" a vzali si z nej ponaučenie.

Obama svojim spoluobčanom zároveň pripomenul, že pod jeho vedením sa podarilo dolapiť a zatknúť údajného strojcu útokov a šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina.

"Aj keď je tento deň bolestivý - a vždy bude - je to pre nás ponaučenie, že žiadna udalosť nemôže zničiť to, čo sme," vyhlásil Obama. Američanov zároveň vyzval, aby aj naďalej vyznávali "hodnoty, v ktoré veria". "Keď sa budú písať historické knihy, skutočným odkazom 11. septembra nebude strach, nenávisť alebo rozdelenie. Bude to bezpečnejší svet, silnejší národ a ľud zjednotený tak, ako nikdy predtým," dodal.

Obama si spoločne s manželkou Michelle ešte predtým obete teroristických útokov pripomenul minútou ticha presne o 8.46 miestneho času. Išlo o čas, keď prvé z lietadiel narazilo do budovy Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku.

Udalosti z 11. septembra 2001 podnietili Američanov k vojenskej invázii do Afganistanu a neskôr aj do Iraku. Útoky teroristov však nesmerovali len voči USA. Z pomsty za spojenectvo s Američanmi vo vojne v Iraku al-Kájda podnikla krvavé útoky na Londýn i Madrid, pri ktorých zahynuli stovky ľudí.

Na smutné výročie zareagovali aj volebné tímy oboch uchádzačov o post amerického prezidenta. Obama i jeho vyzývateľ v novembrových voľbách, republikán Mitt Romney, symbolicky pozastavili svoju kampaň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu