Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na princa Harryho poľuje Taliban: Zabijeme ho!

Princ Harry v bojovom vrtuľníku Apache
Princ Harry v bojovom vrtuľníku Apache (Zdroj: SITA)

KANDAHÁR - Islamistické hnutie Taliban je odhodlané zabiť britského princa Harryho, ktorý sa minulý týždeň vrátil na vojenskú misiu do Afganistanu ako pilot bojového vrtuľníka typu Apache. Hovorca hnutia Zabíhulláh Mudžáhid v pondelok uviedol, že Taliban nemá záujem o únos princa, ale len o jeho zabitie. Hnutie už má podľa neho vypracovaný plán útoku na v poradí tretieho nasledovníka britského trónu.

 

Dvadsaťsedemročný Harry pôsobí na základni Camp Bastion v afganskej provincii Helmand, kde by mal zostať štyri mesiace. Do Afganistanu sa vrátil po štyroch rokoch od svojej prvej misie, ktorú prerušil z bezpečnostných dôvodov. "Urobíme všetko v našich silách, aby sme zabili princa Harryho a ďalších britských vojakov v provincii Helmand," povedal Mudžáhid telefonicky pre tlačovú agentúru AFP. Britské ministerstvo obrany v prvej rekcii uviedlo, že situáciu budú monitorovať a stupeň ohrozenia zhodnotia. 

Princ Harry sa stal profesionálnym pilotom vrtuľníkov Apache len vo februári tohto roka po absolvovaní náročného 18-mesačného výcviku vo Veľkej Británii a Spojených štátoch. Britské ministerstvo obrany v oficiálnej správe charakterizuje ohrozenie pilotov týchto vrtuľníkov ako "nízke". Afganské militantné hnutie Taliban sa v minulosti prihlásilo k viacerým zostreleniam strojov typu Apache, Briti však doteraz neprišli ani o jeden.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu