Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Početné výbuchy v Iraku si vyžiadali najmenej 34 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 34 ľudí dnes zahynulo pri 16 výbuchoch v rôznych oblastiach Iraku, ktorého vláda neustále čelí útokom islamských militantných skupín, uviedla agentúra Reuters.

Najrozsiahlejší zo 16 útokov zaznamenali v noci nadnes v meste Dudžajl, asi 50 kilometrov severne od Bagdadu. Ostreľovači a samovražedný atentátnik v aute napadli tamojšiu vojenskú základňu. Jedenásť vojakov zahynulo a siedmi utrpeli zranenia, uviedli policajné zdroje.

Dve bomby vybuchli aj v autách v juhoirackom meste Nasírija, jedna z nich pri budove francúzskeho konzulátu. Podľa polície pri výbuchoch prišli o život dvaja ľudia a piati sa zranili. V mestách Kirkúk, Sámarrá, Basra a Túz Churmátú si útoky vyžiadali ďalšie obete. K zodpovednosti za dnešné útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Iracká vláda je oslabená dlhodobými vnútornými spormi medzi sunnitskými, šiitskými a kurdskými politickými frakciami. Ani deväť mesiacov po odchode zvyšných amerických vojsk sa jej nedarí zvíťaziť v boji s islamskými militantami.

Sunnitskí povstalci a al-Káida tento rok spustili sériu útokov v snahe zosilniť politické a sektárske napätie, ktoré v rokoch 2006-2007 krajinu doviedlo na pokraj občianskej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu