Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Samovražedný útok v Bagdade neprežilo 31 obetí: Cieľom vojaci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Samovražedný útočník namieril svoje auto naložené výbušninami do davu vojakov stojacich pred základňou neďaleko Bagdadu, pričom zabil najmenej 31 osôb a desiatky ďalších zranil. Išlo pritom o jeden z najhorších útokov proti armáde v tomto roku.

Odohral sa v utorok na základni v Tadži, 20 kilometrov severne od irackého hlavného mesta. Medzi obeťami sú zväčša vojaci, podľa zdravotníkov utrpelo pri výbuchu zranenia aj 50 ďalších ľudí. "Armádni nováčikovia opúšťali základňu, pred ktorou na nich čakali malé autobusy, keď došlo k výbuchu," uviedol miestny policajný predstaviteľ.

V Iraku v poslednom čase začal opäť rásť počet teroristických útokov. Len koncom októbra výbuchy bômb pripravili o život vyše 40 ľudí. Spojenci al-Kájdy a sunnitskí extrémisti často útočia na miestne bezpečnostné sily a šiitských moslimov s cieľom podnecovať náboženské napätie v krajine a oslabiť vládu šiitského premiéra Núrího al-Málikího. Úroveň násilia však už zďaleka nedosahuje tú z rokov 2006-2007, keď bol počet útokov najvyšší. Irackí predstavitelia sa však teraz obávajú, že islamisti získavajú morálnu a finančnú podporu zo sýrskej krízy. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu