Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Atentátnik z Quebecu sa postavil pred súd: Žaloba z vraždy a troch pokusov o ňu!

Motívy Bainovho činu sa stále prešetrujú Zobraziť galériu (8)
Motívy Bainovho činu sa stále prešetrujú (Zdroj: SITA)

QUEBEC - Muž, ktorý strieľal na povolebnom zhromaždení v kanadskej provincii Quebec, bol dnes obžalovaný z vraždy a troch pokusov o vraždu. Pred súdom v Montreale bol Henry Bain (62) obžalovaný z celkom 16 trestných činov vrátane nezákonného držania výbušnín.

Bain strieľal v noci z utorka na stredu na povolebnom zhromaždení separatistickej Quebeckej strany (PQ), ktorá vyhrala regionálne voľby. Bain v kukle, šortkách a župane začal strieľať, keď hovorila šéfka PQ a nová premiérka Pauline Maroisová. Podľa prítomných novinárov volal Bain francúzsky s anglickým prízvukom: "Angličania sa prebúdzajú! Toto je odplata!". Zabil Denisa Blanchettea (48) a postrelil muža (27), ktorý je stále hospitalizovaný.

Útok maskovaného muža na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Podľa polície mohlo byť obetí zrejme ešte viac, ale Bainovi sa zbraň po prvých výstreloch zasekla. Potom sa za pomoci svetlice snažil založiť požiar. Pri dnešnom súdnom pojednávaní bol za nepriestrelným sklom. Podľa prítomných pôsobil pokojným dojmom. Pred súdom sa znovu objaví 11. októbra.

Prokurátorka Elaine Perreaultová povedala novinárom pred súdnou sieňou, že Bain mal pri sebe dve strelné zbrane a ďalšie tri v neďalekom aute. Mnoho ďalších mal doma, väčšina z nich je riadne registrovaných. Zatiaľ nie je jasné, či Bain chcel strieľať na Maroisovú. Prokurátorka len povedala, že sa žaloba ešte môže rozšíriť o ďalšie body. Podľa nej sa stále prešetrujú motívy streľby.

Kanadské médiá citujú Bainových ​​susedov v meste La Conception, podľa ktorých sa správal priateľsky, ale mal za sebou niekoľko obchodných neúspechov, kvôli ktorým si vraj často sťažoval. Vlastnil napríklad loveckú usadlosť 150 kilometrov severne od Montrealu.

Vlády vedené Quebeckou stranou vyhlásili referendá o nezávislosti provincie v minulosti dvakrát, v rokoch 1980 a 1995. Ani jedno z nich však nebolo úspešné. Teraz však ďalšie referendum nebude len tak na programe dňa, pretože prieskumy z poslednej doby ukazujú, že odtrhnutie od Kanady podporuje len asi tretina obyvateľov Quebecu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu