Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Príhovor novej premiérky v Kanade sa skončil smrťou: Atentát v priamom prenose!

Ochranka stiahla z pódia Paulinu Marois
Ochranka stiahla z pódia Paulinu Marois (Zdroj: SITA)

MONTREAL/QUEBEC - Z bezpečnostných príčin stiahla ochranka z pódia novozvolenú quebeckú premiérku počas jej prejavu, ktorým v Montreale reagovala na volebné víťazstvo svojej strany.

Pauline Maroisová stihla iba vyhlásiť, že Quebec bude aj tak raz nezávislý. Polícia po incidente informovala, že ozbrojený, asi 50-ročný muž vnútri v budove zastrelil jednu osobou a druhú vážne zranil. Založil tiež požiar v zadnej časti budovy, ktorý uhasili.

Politička a budúca quebecká premiérka po návrate na pódium povedala, že išlo o bezpečnostný incident. Organizátori mítingu následne požiadali prítomných, aby opustili sálu.

Incident je veľmi nezvyčajný, keďže k nemu došlo v Kanade, kde sú trestné činy so zbraňou v ruke relatívne zriedkavé a mnohí politici sa pohybujú bez ochranky.

Televízia RDI ukázala, ako polícia premohla veľkého muža so strelnou zbraňou, ktorý mal na sebe čiernu pelerínu. Podľa agentúry Reuters kričal po francúzsky "Angličania sa prebúdzajú".

Maroisovej separatistická strana Parti Québécois (PQ) zvíťazila v utorňajších všeobecných voľbách vo frankofónnej provincii Kanady. Quebecký premiér Jean Charest uznal porážku vládnucich liberálov po deviatich rokoch pri moci.

Predbežné výsledky ukázali, že separatistická Parti Québécois (PQ) získala dostatok hlasov na vytvorenie menšinovej vlády. Charest v reakcii na výsledky vyhlásil: "Prijímame a rešpektujeme rozhodnutie voličov" a dodal, že už telefonicky blahoželal predsedníčke PQ Pauline Maroisovej k volebnému víťazstvu.

Televízne stanice informovali, že Charest podľa všetkého prehral nielen voľby, ale aj svoje kreslo v parlamente, ktoré mal od roku 1998. V jeho domovskom volebnom obvode v Sherbrooku ho s veľkým náskokom porazil kandidát PQ.

Kanadský premiér Stephen Harper vo vyhlásení zablahoželal Maroisovej a dodal: "Neveríme, že si Quebečania želajú návrat k starým ústavným bojom z minulosti."

Nová quebecká premiérka chce Harpera požiadať, aby dal Quebecu úplnú kontrolu nad imigračnou politikou a aby posilnil zákony, zabezpečujúce dominanciu francúzštiny v Quebecu, čo vyvolalo obavy u anglicky hovoriacej menšiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu