Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Brazílski ilegálni baníci zmasakrovali 80 indiánov

Šabono, ktoré obývali obete
Šabono, ktoré obývali obete (Zdroj: ČTK)

CARACAS - Brazílski ilegálne zlatokopovia zmasakrovali v amazonskej časti na juhu Venezuely osemdesiat indiánov kmeňa Yanomami. Upozornila na to dnes podľa agentúry AFP organizácia na obranu venezuelských indiánskych spoločenstiev.

 

"Garimpeirovia (ilegálni baníci) podpálili šabono, ktoré obývalo okolo 80 ľudí" v oblasti pri hranici s Brazíliou, uviedol Luis Ahiwei, zástupca Horonami Organización Yanomami (HOY). Obete boli upálené a nemohli byť ani identifikované, zdôraznil. Zločinci použili k júlovému útoku na bezbrannú komunitu v odľahlej oblasti Momo vrtuľník, spresnil. Masaker prežili len traja indiáni, ktorí boli v tej dobe na love. Práve oni objavili povraždeníých súkmeňovcov a všetko oznámili.

Vražda sa odohrala len niekoľko dní pred tým, ako baníci uniesli jednu yanomamiskú ženu. Indiánom sa podarilo dostať ju späť, povedal ďalej Ahiwei. HOY, ktorá od minulého roka združuje približne stovku komunít Yanomamiov, podala sťažnosť prokuratúre, armáde a ombudsmanovi. Požaduje, aby venezuelské aj brazílske orgány zriadili komisiu na vyšetrenie celého prípadu. V neposlednom rade organizácia žiada vypudenie garimpeirov z oblasti.

Brazílska Konfederácia indiánskych organizácií a národov Amazónie (COIAM) kritizuje útoky ilegálnych zlatokopov proti Yanomamiom už dlhé roky, rovnako tak aj hrozby, únosy žien i znečisťovania vodných tokov ortuťou, ktorú používajú na ryžovanie.

Bandy ilegálnych hľadačov prenikajú na rozsiahle územie kvôli náleziskám zlata a diamantov. Podľa údajov COIAM už v roku 1993 garimpeirovia povraždili v štáte Amazonas 16 žien, detí a starých ľudí z tohto etnika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu