Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Únik ropy ohrozuje plameniaky na ostrove Curacao

 Únik ropy ohrozuje plameniaky na ostrove Curacao
Únik ropy ohrozuje plameniaky na ostrove Curacao (Zdroj: SITA)

WILLEMSTADT - Rozsiahly únik ropy ohrozuje ružové plameniaky a ďalšie voľne žijúce živočíchy v prírodnej rezervácii na holandskom ostrove Curacao v Karibiku. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na správy miestnych ochranárov a novinárov.

Ropa unikla z minimálne jednej veľkej nádrže patriacej miestnej rafinérii Isla, ktorá je najväčším podnikom na ostrove a patrí venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti.

Ropné látky údajne pokrývajú morskú hladinu na ploche zhruba 30 futbalových ihrísk, pričom ich príboj vyplavuje na pobrežie v oblasti chránenej rezervácie Jan Kok. Tri ropné škvrny ohrozujú celé južné pobrežie ostrova.

"Ide pravdepodobne o najväčšiu environmentálnu katastrofu na Curacau. Celá oblasť Jan Kok je čierna. Čierne sú vtáky, kraby, rastliny. Všetko je obalené ropou," konštatoval Peter van Leeuwen, šéf ochranárskej skupiny Stichting SMOC.

Rozsah katastrofy potvrdzujú aj fotografie zo zasiahnutej oblasti, na ktorých vidno ropou začiernené plameniaky, kôrovce a jašterice. K úniku ropy došlo už minulý týždeň, pričom práce na likvidácií jeho následkov sa začali až v týchto dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu