Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ropné peklo vo Venezuele nemá konca: Počet obetí stúpol až na 39!

Rafinéria v Amuay je súčasťou jednej z najväčších rafinérií na svete Zobraziť galériu (6)
Rafinéria v Amuay je súčasťou jednej z najväčších rafinérií na svete (Zdroj: SITA)

PARAGUANÁ - Najmenej 24 mŕtvych a 80 zranených si vyžiadala včerajšia explózia plynu v najväčšej venezuelskej rafinérii Amuay na severozápade krajiny. Podľa agentúry Reuters ide o najväčšie priemyselné nešťastie vo Venezuele za posledné roky. V rafinérii kvôli nemu bola zastavená produkcia. Obnovená by podľa vlády mala byť do dvoch dní.

Informuje o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na miestnu guvernérku. K nešťastiu došlo v rafinérii v Amuay na severe krajiny. Výbuch poškodil rafinériu ako aj neďaleké budovy.

Výbuch bol podľa guvernérky štátu Falcón Stelly Lugovej tak silný, že zasiahol aj obytné domy v oblasti a usmrtil desaťročného chlapca. Podľa venezuelského viceprezidenta Eliáša Jauaya tvoria väčšinu obetí členovia národnej gardy. Uviedol tiež, že rafinéria bola vážne poškodená. Povahu škôd nespresnil.

Podľa guvernérky Lugovej utrpelo zranenia 80 ľudí, ktorých ošetrujú v miestnych nemocniciach. Ako guvernérka uviedla, na mieste je stále veľký požiar, situácia je však údajne pod kontrolou a ďalšie výbuchy už nehrozia. Minister pre energetiku Rafael Ramírez ako príčinu výbuchu uviedol únik plynu. Jeho explózia spôsobila požiar v najmenej dvoch nádržiach. Nový výbuch vraj nehrozí. Na miesto smerujú minister energetiky, minister obrany aj ďalšie činitelia.

Ramírez sa tiež nechal počuť, že Venezuela má dostatok zásob ropy, aby uspokojila domáci dopyt a zabezpečila export aj počas doby, kedy bude rafinéria uzavretá.

Rafinéria v Amuay je súčasťou jednej z najväčších rafinérií na svete (Paraguana Refinery Complex). Produkuje 645 000 barelov ropy za deň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu