Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kim hrozí Soulu vojnou: Ak vystrelíte čo i len strelu, povedieme boj na život a na smrť!

 Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA)

SOUL - Severokórejský líder Kim Čong-un varoval pred vojnou proti Juhu, pričom odsúdil prebiehajúce vojenské cvičenia so Spojenými štátmi. V nedeľu o tom informovali štátne médiá. USA a Južná Kórea v pondelok začali dvojtýždňové manévre zamerané na precvičenie obrany proti komunistickému Severu. Zdôraznili pritom, že majú obranný charakter, Pchjongjang ich však označil za vážnu hrozbu.

"Pokiaľ nepriateľ vystrelí čo i len jednu strelu na naše nedotknuteľné územie, celá armáda uskutoční protiofenzívu a povedie boj na život a na smrť," povedal Kim. Zároveň zdôraznil, že "naša trpezlivosť má svoje hranice".

Mladý Kim, ktorý má približne 28 rokov, prevzal vedenie chudobnej, avšak jadrovým arzenálom vybavenej krajiny po smrti svojho otca v decembri minulého roka. V predvečer cvičení navštívil delostreleckú jednotku, ktorá v roku 2010 ostreľovala juhokórejský ostrov pri spornej morskej hranici, čo si vyžiadalo štyri obete. Kim ocenil vojakov ako hrdinov a povedal im, aby nikdy netolerovali agresiu nepriateľa. 

Obe Kórey sú technicky vo vojne od konfliktu v rokoch 1950-53, ktorý doteraz neukončila mierová dohoda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu