Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Srbsko a Bosnu sužujú lesné požiare, sever Talianska lokálne záplavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD/RÍM - Pokračujúce vlny horúčav a sucho rozpútali ďalšie lesné požiare v Srbsku a v Bosne a Hercegovine. V mestách Čačak a Gornji Milanovac v strednej časti Srbska bolo dnes v plameňoch asi 600 hektárov pôdy. Miestne médiá podľa agentúry DPA uviedli, že traja ľudia sú nezvestní po tom, čo ich domy zachvátil oheň. V severnom Taliansku naopak prudký dážď v noci na dnešok spôsobil lokálne záplavy.

 

Na území stredosrbského Čačaku bolo do hasenia nasadené lietadlo, ktoré je schopné prepraviť 12 ton vody. Do boja s plameňmi by sa malo ešte počas dneška zapojiť ďalšie lietadlo s väčšou kapacitou. Požiare hlási aj región pri hranicou s Bosnou a oblasť na východe krajiny pri meste Zajecar. O situácii by popoludní mala jednať srbská vláda na mimoriadnej schôdzi.

V susednej Bosne neďaleko Mostaru zúri požiar, ktorý podľa hasičov pôjde uhasiť len ťažko, ak okamžite nezaprší. Na východe krajiny neďaleko Srebrenice zachvátil oheň miesto, kde stáli vysielače a antény. Mesto dnes ráno ostalo bez rozhlasového a televízneho signálu a kvôli poruche aj bez pitnej vody.

Výdatné dažde a prudký vietor, ktoré priniesla tlaková níž Beatrice, v noci na dnešok spôsobili miestne záplavy a zosuvy pôdy v severotalianskych oblastiach Piemont a Lombardia. Silný dážď sprevádzaný víchrom ničil autá a strechy. V meste Verbania na brehu jazera Lago Maggiore vyvrátené stromy zranili dvoch kempárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu