Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Hasiči vo Francúzsku, Španielsku aj Taliansku stále bojujú s požiarmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/MADRID/RÍM - Francúzski, španielski a talianski hasiči pokračovali aj dnes v boji s početnými lesnými požiarmi.

Plamene, ktoré vyčíňajú v okolí mesta Orgon v juhofrancúzskom regióne Bouches-du-Rhône, sa dnes podarilo dostať pod kontrolu. O úspešnom boji s požiarom informovali aj hasiči, ktorí zasahujú neďaleko mesta Almeria na juhovýchode Španielska. V Taliansku, kde zúria desiatky zväčša menších požiarov, a to hlavne v Kalábrii a na Sicílii, sa často hovorí o podpaľačstve ako príčine ich vzniku.

Ako informovali dnes regionálne zdroje z južného Francúzska, spomínaný požiar sa ešte nepodarilo uhasiť, plamene, ktoré zasiahli zalesnené územie na ploche do 1000 hektárov, sa však ďalej už nešíria. Už v nedeľu, krátko po vypuknutí požiaru v okolí mesta Orgon, museli evakuovať preventívne jeden z kempingov v oblasti a 70 osôb umiestniť dočasne na jednom statku. Obeťou plameňov sa tam stali i dva domy, k zraneniam osôb však nedošlo. Na likvidácii požiaru sa počas nočných hodín spolupodieľalo až do 900 hasičov.

Požiar v okolí Almerie zavinil pravdepodobne cigaretový ohorok. Plamene tam zničili asi 350 hektárov zalesneného územia. Viac ako 1000 evakuovaných občanov sa mohlo medzičasom vrátiť do svojich obydlí.

Kým na severe Talianska vyčíňali počas víkendu prudké búrky, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť a viacerých zranených a ktoré spôsobili zosuvy pôdy i výpadky elektriny v Piemonte i Lombardsku, na juhu pokračoval i dnes zápas s požiarmi. V okolí Matery v regióne Basilicata aj dnes zasahovali hasiace lietadlá, aby pomohli požiarnikom v boji s plameňmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu