Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozí Európe nový Berlínsky múr?!

Alexander Stubb
Alexander Stubb (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Fínsky minister pre európskej záležitosti Alexander Stubb vo štvrtok varoval pred pokusmi postaviť nový Berlínsky múr, ktorý podľa neho v novej podobe Európe reálne hrozí.

Dôvodom je dlhová kríza v eurozóne a úvahy o rozdelení spoločnej menovej únie na severnú a južnú časť. Stubb je v tejto súvislosti presvedčený o zotrvaní Grécka v eurozóne a taktiež verí, že Helsinki nebudú na pomoci Aténam tratiť.

"Európa bola rozdelená takmer 50 rokov na východ a západ a je nezmysel deliť ju dnes na sever a juh. Nechceme nový Berlínsky múr," povedal fínsky minister, podľa ktorého sa Gréci postavia na vlastné nohy. "Splatia svoje dlhy. Pracujú na tom v dlhodobom horizonte," dodal minister Fínska, ktorého politickí predstavitelia zverejňujú v posledných týždňoch navzájom si odporujúce vyjadrenia.

Na jeho slová neskôr nadviazal nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle, podľa ktorého "netreba zabúdať, že sme komunitou hodnôt a že patríme dokopy, nie iba východ a západ, ale aj sever a juh". Westerwelle v tejto súvislosti povedal, že fiškálnu disciplínu jeho krajina nevyžaduje, aby niekoho v Európskej únii mohla obviňovať. "Žiadame ju, pretože všetci vieme, že je to východisko z krízy. Nemôžeme bojovať proti dlhom uľahčením si to a robením ďalších dlhov," povedal šéf nemeckej diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu