Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mesto Bristol zaviedlo vlastnú menu, bristolskú libru

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRISTOL - Proti otrasom na britských finančných trhoch a neustálemu kolísaniu kurzu britskej libry sa radnica v anglickom Bristole rozhodla bojovať netradičným spôsobom - zavedením vlastnej meny.

Bristolskou librou je možné platiť len v rámci súkromných spoločností pôsobiacich na území mesta nachádzajúceho sa na juhozápade Anglicka. Projekt spustili ešte v septembri a jednotlivé firmy sa do neho zapájajú hromadne. Doteraz tak urobili stovky z nich.

Bristolské bankovky na sebe nesú lokálne historické ale aj moderné symboly - od portrétu bristolskej spisovateľky z 19. storočia Hannah Moreovej až po fotografiu lietadla Concorde, ktoré čiastočne vyvinuli práve v tomto meste. Bristolská päťlibrová bankovka napríklad zobrazuje tigra, pod ktorým je nápis O Liberty! (Ó, sloboda!).

Svoju vlastnú "menu" už zaviedli viaceré britské mestá, Bristol so svojimi pol miliónmi obyvateľov je však prvým veľkomestom, ktoré pristúpilo k podobnému opatreniu. Bristolskú libru je možné zameniť len v miestnej banke Bristol Credit Union v pomere k britskej libre 1:1.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu