Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mursí pristrihol egyptskej armáde krídla: Zrušil jej mimoriadne právomoci!

Muhammad Mursí
Muhammad Mursí (Zdroj: TASR)

KÁHIRA - Nový egyptský prezident Muhammad Mursí vymenil dnes šéfov armády a zrušil ústavné dodatky, ktoré jej poskytovali široké právomoci.

Prezident nariadil okamžitý odchod do dôchodku ministrovi obrany, poľnému maršálovi Husajnovi Tantáwímu, ktorý tento rezort viedol vyše dve desaťročia. Tantáwí bol tiež šéfom vládnucej vojenskej rady, ktorá sa ujala moci po vlaňajšom páde prezidenta Husního Mubaraka.

Na základe prezidentského nariadenia odchádza do dôchodku aj doterajší náčelník generálneho štábu Sámí Annan. Obaja generáli budú odteraz prezidentovými poradcami. Mursí tiež vymenil veliteľov námorníctva, letectva a protivzdušnej obrany a vymenoval bývalého vysokopostaveného sudcu Muhammada Mekkího za viceprezidenta. Personálne zmeny ohlásené v egyptskej štátnej televízii vstupujú do platnosti okamžite.

Prezident zrušil tiež platnosť ústavných dodatkov, ktoré rozširovali právomoci armády na úkor hlavy štátu. Kontroverzné ústavné zmeny prijala vojenská rada v júni, krátko pred prezidentskými voľbami, v ktorých zvíťazil Mursí ako kandidát Moslimského bratstva.

Podľa agentúry DPA pozorovatelia vnímajú Mursího dnešné rozhodnutia ako ďalšiu eskaláciu v jeho mocenskom boji s armádou. Generál Muhammad Asar, ktorého dnes prezident vymenoval za nového viceministra obrany, však pre agentúru Reuters zdôraznil, že k personálnym zmenám došlo po konzultáciách s maršálom Tantáwím a ďalšími členmi vojenskej rady. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu