Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Egyptskí generáli odišli pre dobro krajiny, vysvetľuje Mursí

Muhammad Mursí
Muhammad Mursí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptský prezident Muhammad Mursí v pondelok povedal, že dvoch vysokopostavených generálov poslal do dôchodku "pre dobro krajiny". Informuje o tom portál britskej stanice BBC.

Vyjadril sa tak po nahradení mocného šéfa ozbrojených síl poľného maršála Husajna Tantávího a šéfa generálneho štábu armády generála Samiho Annana. Generáli sa ujali moci po páde Husního Mubaraka a v júni si udelili rozsiahle právomoci ako aj právo dohliadať nad vznikom novej ústavy, čo Mursí po nastúpení do funkcie anuloval. Zatiaľ nie je jasné, aké stanovisko v tomto spore zaujme ústavný súd.

Nový egyptský premiér Hišám Kandíl iba minulý týždeň predstavil členov svojho kabinetu a jeho súčasťou bol aj 76-ročný Tantáví, ktorý na čele rezortu obrany pôsobil ešte za Mubaraka a po jeho zosadení stál na čele rady vykonávajúcej prezidentské právomoci. Tie si už prevzal Mursí, no zákonodarnú moc v severoafrickej krajine má naďalej v rukách armáda, keďže zloženie novozvoleného parlamentu súd v júni označil za protiústavné. Ozbrojené sily tiež kontrolujú štátny rozpočet. Mursí oboch vplyvných predstaviteľov ozbrojených síl odvolal v nedeľu s cieľom "napumpovať do armády novú krv v záujme vytvorenia nového, moderného štátu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu