Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kľúčová fáza vyzdvihovania Concordie sa začala: Práca za desiatky miliónov!

Costa Concordia
Costa Concordia

RÍM - Zložitá operácia vyzdvihnutia vraku stroskotanej výletnej lode Costa Concordia, ktorá sa pred siedmimi mesiacmi potopila u toskánskeho ostrova Giglio, dnešným dňom vstupuje do rozhodujúcej fázy.

Na miesto totiž v piatok dorazila 120 metrov dlhá plošina, s ktorej pomocou sa budú desiatky odborníkov snažiť napoly potopené plavidlo narovnať a stabilizovať. Podľa predbežných plánov ale bude trvať najmenej päť mesiacov, kým sa loď podarí dostať nad hladinu.

Plošina s názvom Micoperi 30 zakotví na ľavoboku potopenej lode a odborníci s jej pomocou začnú na dne budovať podmorskú plošinu. Najprv budú musieť na morské dno zavŕtať 30 metrov dlhé koly a na ne pripevnia konštrukciu, ktorá loď zafixuje, aby sa ďalej nehýbala ani nenakláňala. To bude trvať najmenej do novembra.

Potom technici pripevnia na stranu plavidla, ktorá zostala nad hladinou, dva obrovské zásobníky na vodu. Tie začnú napĺňať v čase, keď budú s pomocou plávajúcich žeriavov narovnávať loď do prirodzenej polohy. Voda v zásobníkoch a jej postupné odčerpávanie pomôže stroskotané plavidlo vyvážiť. Ak sa to podarí, odtiahnu vrak lodi Concordia do niektorého z talianskych prístavov, pravdepodobne do Livorna.

Operáciu vyzdvihnutia vraku vykonávajú firmy Titan Salvage a Micoperi, akcia bude stáť desiatky miliónov eur.

Costa Concordia stroskotala v noci 13. januára pri ostrove Giglio na juhu Talianska. Na palube bolo v čase nehody viac ako 4200 ľudí. Na útes u toskánskeho pobrežia ju naviedol chybný manéver posádky. Zodpovednosť za nešťastie, pri ktorom zomrelo 32 ľudí, sa pripisuje kapitánovi lode Francescovi Schettinovi, palubnému dôstojníkovi Cirovi Ambrosiovi a ďalším siedmim zamestnancom spoločnosti Costa Crociere.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu