Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kapitán Costa Concordia: Ospravedlnil sa tým, čo prežili

Francesco Schettino
Francesco Schettino (Zdroj: SITA)

GROSSETO - Kapitán Francesco Schettino, obvinený z januárovej havárie výletnej lode Costa Concordia pri talianskom pobreží, ktorá si vyžiadala 32 ľudských životov, si v pondelok na súdnom vypočúvaní podával ruku s tými, čo prežili, a ospravedlnil sa im.

Súd má rozhodnúť, či prípad bude pokračovať na budúci rok riadnym súdnym procesom. Schettino pôsobil uvoľnene a často sa rozprával s tímom svojich obhajcov. Uviedol to právnik, ktorý zastupuje 80 zachránených Američanov a členov rodín.

Luxusná výletná loď sa 13. januára prevrátila na bok, keď narazila na skalu pri pobreží toskánskeho ostrova Giglio. Stalo sa tak pri "pozdravnom" manévri, ktorým chcel kapitán priblížiť loď čo najviac k pobrežiu.

Schettino pripustil, že urobil chyby, ale obvinil vlastnícku spoločnosť Costa Cruises zo zlého riešenia následnej situácie. Oznámil, že minulý týždeň podal žalobu na Costa Cruises, ktorá patrí spoločnosti Carnival Corporation, z nespravodlivého konania, keď ho po nehode prepustila.

Kapitánov právnik Francesco Pepe uviedol, že súdne vypočúvanie ukáže, že jeho klient nebol jediným zodpovedným za tragédiu. "Treba určiť Schettinovu zodpovednosť a treba určiť aj spoluzodpovednosť ďalších," povedal právnik Pepe po skončení prvého dňa vypočúvania.

"Schettino je veľmi sebaistý, lebo sa začína vynárať celá štruktúra zodpovedných," dodal obhajca. Schettinov tím obhajcov zdôraznil úlohu, ktorú zohral indonézsky kormidelník. Ten podľa právnikov zle porozumel príkazom kapitána Schettina, aby sa vyhol skalám pri pobreží Giglia. Zo správy odborníkov totiž vyplýva, že Schettinove príkazy zrejme neboli vykonané správne a nehode sa možno dalo vyhnúť, keby boli splnené.

Schettino čelí obvineniam z mnohonásobného zabitia a z predčasného opustenia lode počas chaotickej nočnej evakuácie 4200 pasažierov i členov posádky. Dve telá sa stále nenašli. Loď je ešte vždy pri skalnatom pobreží ostrova, napoly potopená.

Pondelkové súdne vypočúvanie bolo prvé, na ktorom sa Schettino zúčastnil. Dvaja Nemci, ktorí nešťastie prežili a zúčastnili sa aj na vypočúvaní, uviedli, že Schettino im podal ruku a povedal, že je mu to ľúto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu