Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kapitán Costa Concordia bez svedomia: Žaluje svojho zamestnávateľa!

Francesco Schettino
Francesco Schettino (Zdroj: SITA)

RÍM - Francesco Schettino, kapitán luxusnej výletnej lode Costa Concordia, ktorá 13. januára s viac ako 4200 ľuďmi na palube narazila do skál neďaleko talianskeho ostrova Giglio a prevrátila sa, žaluje svojho bývalého zamestnávateľa - Costa Crociere - v snahe získať svoju prácu späť. Dnes o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na talianske médiá.

Rozhodnutie prepustiť Schettina po disciplinárnom procese je podľa predstaviteľov pobočky americkej spoločnosti Carnival - Costa Crociere - "v súlade s platnými zákonmi a zmluvnými dohodami".

Prepustenému Schettinovi prisudzujú vinu za haváriu, pri ktorej prišlo o život 32 zamestnancov a pasažierov - loď údajne viedol príliš blízko pobrežia. "On si však myslí, že sa zachoval správne, a preto sa prostredníctvom svojich právnikov odvolal pred pracovným súdom," napísal taliansky denník La Repubblica. Kapitán požaduje späť svoje miesto a poukazuje aj na nevyplatenú mzdu.

V Taliansku ho súdia za neúmyselné zabitie, spôsobenie stroskotania lode a jej opustenie ešte pred evakuáciou pasažierov a posádky. Pred súdom by mal vypovedať 15. októbra v meste Grosseto, kedy zároveň prediskutujú odbornú správu o tragédii.

Noviny La Repubblica v septembri zverejnili jej kópiu. Uvádza sa v nej, že Schettino pravdepodobne nie je jediným vinníkom nešťastia. Obetiam na životoch sa mohlo predísť, ak by vyššie postavený manažér spoločnosti Costa Crociere nariadil kapitánovi okamžitú evakuáciu lode, píše sa v správe. Schettino sa predtým sťažoval na nedostatočný tréning niektorých členov posádky, jeho varovania však Costa Crociere odignorovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu