Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Koloseum sa začína nakláňať: Časť stavby je takmer o pol metra nižšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Koloseum, jedna z najslávnejších antických pamiatok v Ríme, sa podľa expertov začína nakláňať. Južná časť stavby je o 40 centimetrov nižšie ako severná, napísal v pondelok portál britského denníka The Guardian.

Talianske úrady teraz zisťujú, či bude amfiteáter potrebovať neodkladnú opravu. Odborníci si podľa riaditeľky monumentu Rossello Reaové náklon všimli po prvý raz pred asi rokom a posledných niekoľko mesiacov pamiatku pozorne sledujú.

Reaová požiadala vedcov z univerzity La Sapienza v Ríme a geologického inštitútu IGAG, aby problém nakláňajúceho sa Kolosea preštudovali a do roka predložili závery. Testy, ktoré už začali, majú ukázať, či za zmeny statiky nemôže rušná doprava v blízkosti tejto takmer 2000 rokov starej pamiatky.

Profesor Giorgio Monti z univerzity La Sapienza sa domnieva, že za náklonom môže byť puklina v základoch amfiteátra. "Betónová doska, na ktorej Koloseum stojí, vyzerá ako 13 metrov tučná elipsovitá šiška a môže v sebe mať prasklinu," povedal Monti.

Ak sa podľa Montiho tieto obavy potvrdia, bude potrebný zásah podobný tomu, aký odborníci vykonali u svetovo preslávenej šikmej veže v Pise. Tá bola v roku 2001 po viac ako desiatich rokoch znovu otvorená po tom, čo ju zásah inžinierov uchránil pred zrútením. Monti však dodal, že zatiaľ je príliš skoro hovoriť o tom, aký stavebný zákrok bude najvhodnejší.

Amfiteáter vybudovaný z iniciatívy rímskeho cisára Vespasiana v prvom storočí nášho letopočtu slúžil ako aréna pre hry, zápasy gladiátorov a zvierat. Koloseum s pôdorysom elipsy s obrovským hľadiskom a otvorenými arkádami z kameňa a mramoru bývalo vysoké 48 metrov, dlhé 189 metrov a široké 156 metrov. Po zákaze hier v piatom storočí zostalo opustené, neskôr bol poškodený radom zemetrasení aj svojvoľným rozoberaním zo strany obyvateľov Ríma. Na zozname svetového dedičstva UNESCO je od roku 1980.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu