Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prekvapivé zistenia v prípade denverského kata: Študoval fungovanie mozgu!

James Holmes
James Holmes (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Američan James Holmes (24), obvinený zo streľby v kine na predmestí Denveru, sa posledný rok zúčastnil doktorandského programu na Coloradskej univerzite. Spolu s vedcami a tromi desiatkami spolužiakov sa počas neho ponoril do podstaty vnútorného fungovania mozgu, napísala dnes agentúra AP.

Coloradská univerzita neuviedla, či existovali akékoľvek varovné signály toho, čo jedného dňa muž spácha. Odborníci však uvádzajú, že odbor skúmania zrejme nebol dostatočný na to, aby odhalil, že Holmes mierii smerom, ktorý ho privedie až k piatkovej polnočnej streľbe počas nového filmu z batmanovskej série Temný rytier povstal.

S podporou prestížneho Federálneho grantu sa Holmes zúčastnil prvého roku programu zasväteného neurológii, ktorý študoval také otázky, ako napr. ako funguje mozog či aké sú jeho poruchy, prípadne sa podieľal na vývoji nových liekov na epilepsiu a ďalšie choroby. Nešlo ale ani o vedy týkajúce sa ľudského správania či o psychológiu, uvádzajú odborníci.

Americké úrady už skôr uviedli, že Holmes začal zhromažďovať strelné zbrane v čase, keď študoval neurológiu. Do programu sa zapojil v júni 2011 po tom, čo získal grant Národného zdravotného inštitútu pokrývajúci jeho školné a poskytujúce 26.000 dolárov ročne na životné náklady.

Univerzita odmietla povedať, čo konkrétne Holmes študoval. Podľa online zverejneného učiva ale napríklad tento rok v máji predstavil triede prezentáciu na hodine nazvanej Biologické základy psychiatrických a neurologických porúch. Začiatkom júna podstúpil ústne skúšky, ktorými mal ukončiť prvý rok štúdia. Škola neuviedla, či uspel, ale Holmes len o niekoľko dní neskôr vyplnil dokumenty, že odstupuje z programu bez toho, aby vysvetlil dôvody.

"Bolo by len logické predpokladať, že tam boli ľudia úzko s ním spolupracujúci, ktorí mohli mať odbornosť na posúdenie jeho správania," povedala Mary Ellen O'Tooleová, ktorá predtým pracovala pre FBI pri zostavovaní psychologických profilov páchateľov. "Ale schopnosť rozpoznať znepokojujúce, problematické správanie ešte neznamená, že môžete predísť hromadnej vražde," dodala. "Na univerzitnej úrovni je veľa ľudí, ktorí sa správajú podivne a divne a pritom nepáchajú masakry."

Mlčanie univerzity o roku, ktorý na nej Holmes strávil, len prispieva k záhade obklopujúcej motívy jeho činu. Vedenie školy odmieta uviesť, či fakulta alebo študenti zaznamenali u Holmesa nejaké známky nebezpečného správania a univerzitná polícia len uviedla, že pred útokom nemala o Holmesovi žiadne informácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu