Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Po streľbe v kine je 11 ľudí v kritickom stave

Streľba v kine si vyžiadala 12 ľudských životov
Streľba v kine si vyžiadala 12 ľudských životov (Zdroj: SITA)

DENVER - V kritickom stave je podľa poslednej policajnej informácie jedenásť osôb z celkovo 30 zranených, ktorí zostávajú hospitalizovaní po piatkovom útoku v kine v Denveri v americkom štáte Colorado. Strelec tam zabil pri polnočnej premiére nového filmu o Batmanovi - Temný rytier povstal - 12 ľudí, zranených bolo ďalších 58 divákov. Útočník svoj čin zjavne plánoval dlho dopredu.

Útočník identifikovaný políciou ako dvadsaťštyriročný James Holmes si zaobstaral zbrane, veľké množstvo nábojov aj nepriestrelnú vestu už dva mesiace pred činom úplne legálne.

"Pokiaľ je mi známe, všetky zbrane i muníciu, ktorú mal, vlastnil legálne," povedal policajný šéf Dan Oates na tlačovej konferencii. Napríklad 6000 kusov munície nakúpil cez internet. V minulosti nemal problémy so zákonom, bol iba zadržaný za rýchlu jazdu. Zrejme nemá ani väzbu na žiadnu teroristickú skupinu. Motív jeho činu je stále neznámy. Oates odmietol uviesť, čo - ak vôbec niečo - Holmes polícii povedal.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedli, že nemajú informácie o tom, že by niekto inde v USA plánoval podobný útok. Napriek tomu boli v niektorých kinách po celej krajine posilnené bezpečnostné opatrenia.

Prezident Barack Obama dnes povedal, že piatková streľba pripomenula, ako je život krehký. V pravidelnom rozhlasovom vystúpení povedal, že federálna vláda je pripravená urobiť všetko pre to, aby bolo spravodlivosti učinenej zadosť.

"Aj keď postupne zisťujeme, čo sa stalo a kto je zodpovedný, možno nikdy neporozumieme tomu, čo niekoho vedie k tomu, aby terorizoval svojich blížnych," povedal Obama.

James Holmes by sa mal prvýkrát objaviť pred súdom v pondelok o 17:30 SELČ. Polícia našla v jeho byte veľa nástražných zariadení, niektoré pasce obsahujú výbušniny. "Niečo také sme ešte nevideli," povedal o komplikovanej konštrukcii z trhavín a zápalných látok, ktorú mal mladík vo svojom byte, Dan Oates.

Polícia sa preto rozhodla na zneškodnenie výbušnín použiť robota. Akcia je naplánovaná na dnes. Detonácia má byť pomerne malého rozsahu, polícia však pred tým uzavrie susedné ulice. Evakuovaný už bol bytový dom, v ktorom sa nachádza útočníkov byt, aj niekoľko susedných budov.

Obeťou streľby sa stala aj mladá moderátorka športových správ a bloggerka Jessica Ghawiová. Tá pritom na začiatku júna len o vlások unikla zabíjaniu v kanadskom Toronte, pri ktorom iný strelec jedného človeka usmrtil a sedem osôb zranil.

Holmes si podľa polície tiež nafarbil vlasy na červeno a hovoril si Joker podľa zápornej postavy z príbehov o Batmanovi. Tí, ktorí Holmesa poznali pred streľbou, ho popisujú ako skôr plachého, inteligentného človeka. V minulých rokoch vraj tento doktorand medicíny hrával futbal a venoval sa cezpoľnému behu.

Filmové štúdio Warner Brothers kvôli masakru v Denveri zrušilo piatkovú slávnostnú premiéru snímky Temný rytier povstal v Paríži, ktorej sa mali zúčastniť okrem iného režisér Christopher Nolan a predstaviteľ hlavnej úlohy Christian Bale.

Nolan označil Holmesov čin za nevýslovne brutálny a rodinám obetí vyjadril svoju hlbokú účasť. "Hovorím v mene všetkých, kto sa na filme Temný rytier povstal podieľali. Chcel by som vyjadriť našu najhlbšiu ľútosť nad touto nezmyselnou tragédiou, ktorá postihla celé predmestie Aurory," odkázal Nolan prostredníctvom svojej hovorkyne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu