Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrdina z masakru v kine: Priateľku zachránil pred šialencom, sám pri tom zomrel!

Prezident Barack Obama dnes povedal, že piatková streľba pripomenula, ako je život krehký Zobraziť galériu (2)
Prezident Barack Obama dnes povedal, že piatková streľba pripomenula, ako je život krehký (Zdroj: SITA)

DENVER - Medzi obeťami piatkovej streľby v kine na predmestí Denveru v americkom štáte Colorado je aj malá dievčina (†6). V kritickom stave je podľa nových informácií zdravotníkov naďalej sedem osôb z celkovo 30 zranených, ktorí zostávajú hospitalizovaní.

Strelec v kine pri polnočnej premiére nového filmu o Batmanovi - Temný rytier povstal - zabil 12 ľudí. Policajti dnes zneškodnili kontrolovanou explóziou prvé výbušniny nastražené v strelcovovom byte.

Medzi mŕtvymi je aj šesťročná Veronica Moserová. Jej matka, Ashley (25), bojuje v nemocnici o život. Agentúre AP to povedala Annie Daltonová, ktorá je tetou Ashley Moserovej. Tá bola zasiahnutá do hrdla a do brucha.

Medzi obeťami je aj Alex Sullivan (27), ktorý chcel polnočným predstavením začať oslavy svojich 27. narodenín. Uprostred hrôzy sa ale objavili aj správy o hrdinstve. Matt McQuinn zahynul, keď sa snažil kryť telom svoju partnerku Samanthu Yowlerovú. Podľa CNN jej tak zachránil život. Aj keď bola tiež zasiahnutá strelou, zotavuje sa v nemocnici.

Alex Sullivan
Zobraziť galériu (2)
Alex Sullivan  (Zdroj: SITA)

 

Útočník, identifikovaný políciou ako James Holmes (24) si zaobstaral zbrane, veľké množstvo nábojov aj nepriestrelnú vestu už dva mesiace pred činom úplne legálne. Napríklad 6000 kusov munície nakúpil cez internet. V minulosti nemal problémy so zákonom, bol iba zadržaný za rýchlu jazdu. Zrejme nemá ani väzbu na žiadnu teroristickú skupinu. Motív jeho činu je stále neznámy.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedli, že nemajú informácie o tom, že by niekto inde v USA plánoval podobný útok. Napriek tomu bola v niektorých kinách po celej krajine posilnené bezpečnostné opatrenia.

Prezident Barack Obama dnes povedal, že piatková streľba pripomenula, ako je život krehký. V pravidelnom rozhlasovom vystúpení taktiež zdôraznil, že federálna vláda je pripravená urobiť všetko pre to, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť. Holmes by sa mal prvýkrát objaviť pred súdom v pondelok o 17:30 SELČ.

Polícia dnes kontrolovanou explóziou zneškodnila v jeho byte nastražené zariadenia s výbušninami a chystá sa do bytu vstúpiť. Pred tým zlikvidovala drôt vedúci od dverí k zápalnej náloži. Toto zariadenie malo zabíjať, povedala hovorkyňa polície. V dome ale zrejme len náhodou nedošlo v piatok k ďalšej tragédii. Holmesovho susedka z bytu pod ním, Kaitlyn Fonziová, uviedla, že v piatok po polnoci počula z jeho bytu hlučnú hudbu. Išla hore, a keď nikto neodpovedal, zistila, že byt nie je zamknutý. Rozhodla sa ale neotvárať a zavolala políciu, ktorá jej povedala, že kvôli streľbe v kine nemajú čas zasahovať kvôli rušeniu nočného pokoja.

Po streľbe zostáva v kritickom stave sedem ľudí, uviedol chirurg miestnej nemocnice. Podľa neho môžu mať niektoré zranenia trvalé následky. Doterajšie informácie hovorili o 11 osobách v kritickom stave. Policajti mali v piatok večer miestneho času pochmúrnu úlohu informovať pozostalých obetí, ktorí celý deň zúfalo čakali na informácie o svojich blízkych. "Než sme dostali od polície informácie, trvalo to 19 hodín. Bolo to trýznivé a pre rodiny obetí podľa mňa priamo kruté," povedala Anita Bushova, príbuzná Micayly Medekovej (23), ktorá v kine zahynula. "Zúfalo sme sa snažili ju nájsť," dodala Bushova.

Medzi mŕtvymi je aj príslušník amerického vojenského námorníctva John Thomas Larimer. Obeťou streľby je aj mladá moderátorka športových správ a bloggerka Jessica Ghawiová. Tá pritom na začiatku júna len o vlások unikla zabíjanie v kanadskom Toronte, pri ktorom iný strelec jedného človeka usmrtil a sedem osôb zranil.

Holmes si podľa polície nafarbil vlasy na červeno a prezýval sa Joker podľa zápornej postavy z príbehov o Batmanovi. Tí, ktorí Holmesa poznali pred streľbou, ho popisujú ako skôr plachého, inteligentného človeka. V minulých rokoch vraj tento doktorand medicíny hrával futbal a venoval sa cezpoľnému behu.

Filmové štúdio Warner Brothers kvôli masakru v Denveri zrušilo piatkovú slávnostnú premiéru snímky Temný rytier povstal v Paríži, ktorej sa mali zúčastniť aj režisér Christopher Nolan a predstaviteľ hlavnej úlohy Christian Bale. Štúdio dnes oznámilo, že zrušilo aj slávnostné premiéry za účasti hviezd v Mexiku a Japonsku.

Studio tiež uviedlo, že nebude v nedeľu večer zverejňovať odhady víkendových tržieb, ktorými jednotlivé štúdiá súperia o prvú priečku v rebríčku návštevnosti. K Warner Brothers sa solidárne pripojili aj štúdia Sony, Fox, Disney a Universal, ktoré tiež nezverejnia odhady návštevnosti svojich snímok. Všetci vyčkajú do pondelka na oficiálne štatistiky.

Nolan označil Holmesov čin za nevýslovne brutálny a rodinám obetí vyjadril svoju hlbokú sústrasť. "Hovorím v mene všetkých, ktorí sa na filme Temný rytier povstal podieľali. Chcel by som vyjadriť našu najhlbšiu ľútosť nad touto nezmyselnou tragédiou, ktorá postihla celé predmestie Aurora," odkázal Nolan prostredníctvom svojho hovorcu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu