Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Šialený strelec z denverského kina: Vo väzení pľuje na strážnikov, svoj čin neľutuje!

James Holmes
James Holmes (Zdroj: ABC News)

DENVER – Podivné správanie šialenca, ktorý v piatok v noci počas premiéri nového filmu o Batmanovi priamo v sále denverského kina zastrelil 12 ľudí a ďalšie desiatky zranil. Po všetkých má pľuť a ľútosť nad svojím činom nepociťuje. Vraj si myslí, že je vo filme. Jamesa Holmesa (24) umiestnili na samotku. Podľa úradov je potrebné ho chrániť pred ostatnými spoluväzňami, žiadny iný dôvod na to nie je.

Americký denník New York Daily News s odvolaním sa na dozorcu vo väzení v Arapahoe napísal, že Holmes sa správal, ako by si myslel, že je stále vo filme. "Nedáva najavo žiadnu ľútosť," uviedol strážnik pre britský denník Daily Mail. "Pľuje na dvere a pľuje na strážnikov," vysvetlil ďalej práve prepustený väzeň Dima Danilov, ktorý označil Holmesovo správanie za šialené.

Komisár newyorskej polície Raymond Kelly to naznačil už v sobotu. "Jasne to vyzerá tak, že ide o vyšinutého jedinca. Vlasy mal zafarbené načerveno. Tvrdil, že je Joker, hlavný nepriateľ Batmana."

"Robíme to spravidla len v ostro sledovaných prípadoch," povedal šerif okresu Arapahoe Grayson Robinson, keď zdôvodňoval, prečo nie je Holmes na cele s ostatnými. "Nesúvisí to s žiadnu konkrétnu hrozbou," dodal. Holmes sa má objaviť v pondelok pred súdom kvôli prvému predbežnému vypočutie.

Podľa policajných zdrojov agentúry AP sa Holmesovi zasekla v kine poloautomatická vojenská puška, takže musel strieľať z inej zbrane s menšou palebnou silou. Okrem pušky páchateľ v kine používal brokovnicu a pištoľ.

Podľa polície v Aurore na predmestí Denveru, Holmes za posledné štyri mesiace dostával do zamestnania aj domov väčší počet poštových zásielok. Polícia sa domnieva, že ich obsahom mohli byť zbrane či materiál určený na výrobu výbušnín.

Holmes podľa polície útok plánoval zrejme niekoľko mesiacov. V jeho byte sa našli poháre s chemikáliami a výbušným materiálom, ktorý bol nastražený tak, aby zabil každého, kto by sa do bytu chcel dostať. Pravdepodobným terčom boli zrejme aj policajti, ktorí na prípade pracujú.

"Vy si myslíte, že ste nahnevaní? Potom my sme teda úplne dopálení," povedal šéf polície v Aurore Dan Oates, keď vysvetľoval, že mohli zahynúť aj niektorí jeho kolegovia.

Piatková streľba je najhoršia v Spojených štátoch od novembra 2009, keď vojenský psychiater vo Fort Hood v Texase zabil 13 vojakov a civilistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu