Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Biely dom čo najdôraznejšie odsúdil útok na Izraelčanov v Bulharsku

Jay Carney, tajomník Bieleho domu
Jay Carney, tajomník Bieleho domu (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom dnes odsúdil vražedný útok na autobus s izraelskými turistami v bulharskom Burgase, uviedla tlačová agentúra AP.

Spojené štáty čo najdôraznejšie odsudzujú "takéto útoky na nevinných ľudí", najmä deti, uviedol tlačový tajomník Bieleho domu Jay Carney. Zároveň povedal, že myšlienky a modlitby amerického prezidenta Baracka Obamu sú s rodinami zranených a zabitých ľudí. Carney zdôraznil, že USA stoja pri izraelskom a bulharskom ľude. Dodal, že Washington pracuje na tom, aby získal všetky fakty o prípade, ale americký záväzok k bezpečnosti Izraela zostáva neochvejný.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyslovil podozrenie, že za útokom na autobus s izraelskými turistami bol Irán a pohrozil, že židovský štát bude reagovať "celou silou". Podľa Netanjahua všetky stopy vedú do Iránu a v posledných mesiacoch došlo k pokusom ublížiť Izraelčanom v Thajsku, Indii, Gruzínsku, Keni, na Cypre i inde.

"Presne 18 rokov po teroristickom útoku na centrum židovskej komunity v Argentíne, vraždiaci iránsky terorizmus pokračuje v ubližovaní nevinným ľuďom. Toto je iránska teroristická ofenzíva, ktorá sa rozširuje do celého sveta," uviedol Netanjahu.

Izraelský minister obrany Ehud Barak potvrdil, že traja Izraelčania a "možno viacerí" pri útoku zahynuli. Pohrozil, že bezpečnostné zložky Izraela budú konať so všetkou silou, aby dostihli páchateľov tohto útoku a tých, čo ich poslali. Bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov povedal, že pri zámernom útoku na letisku v Burgase zahynuli najmenej štyria ľudia a desiatky ďalších utrpeli zranenia, informovala DPA. Podľa izraelských médií prišlo o život až sedem ľudí.

Polícia vyšetruje dve možné príčiny výbuchu - buď bola výbušnina umiestnená do autobusu pred nástupom turistov, alebo boli výbušniny v batožine, citoval Cvetanova bulharský rozhlas BNR. Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle útok v Burgase tiež čo najostrejšie odsúdil. Povedal, že je zhrozený a zdôraznil, že páchatelia tohto činu "musia byť nájdení" a bratí na zodpovednosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu