Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zajačie úmysly: Z únie sa vraj chystá zdrhnúť významná krajina!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Už niekoľko týždňov kolujú v tlači zvesti o tom, že Veľká Británia čoskoro (o rok alebo o dva) usporiada referendum o svojom členstve v Európskej únii. Toto hlasovanie požaduje údajne obzvlášť významná časť konzervatívnych poslancov, ktorí sa stále viac stávajú euroskeptikmi, píše francúzsky denník Le Monde.

Je potrebné pripomenúť, že sa Veľká Británia už dlho nepodieľa na mnohých spoločných únijných projektoch, a to do tej miery, že sa možno po práve pýtať, či ešte môže byť považovaná za plnoprávneho člena. Tu je možné pripomenúť výnimky týkajúce sa dodržiavania charty základných práv alebo príslušnosti k Schengenskej dohode a eurozóne. V mnohých iných oblastiach sa Veľká Británia teší rôznym výnimkám a dodatkom, ktoré jej zaisťujú zvláštny prístup.

Je tiež vynikajúcim národným zákonodarcom, ktorý je schopný v požadovaných termínoch realizovať európske dokumenty, akonáhle sú schválené. Jej pravým cieľom však bolo vždy prehĺbenie jednotného trhu a jej stratégiou je brzdiť akékoľvek úsilie o harmonizáciu v rámci únie.

Možno teda ľahko predpokladať, že sa Veľká Británia jedného dňa pokúsi stiahnuť z EÚ, pretože nikdy nezdieľala myšlienku, že cieľom je vytvárať stále tesnejší zväzok medzi európskymi národmi. Takúto politiku by pravdepodobne podporovala aj verejnosť, ktorej euroskepticizmus široko živí miestna tlač.

Obchodné kruhy sú nepochybne oveľa obozretnejšie, pretože sa obávajú nestability alebo stiahnutia krajiny do seba, ale to by mohlo byť prípadne vyrovnané dosiahnutím dohody o spolupráci s EÚ, v ktorom by boli zachované niektoré vymoženosti týkajúce sa najmä jednotného trhu.

Článok 50 Lisabonskej zmluvy každému členského štátu priznáva právo vystúpiť z EÚ a stanovuje spôsoby, ako to dosiahnuť. Táto úprava potvrdzuje, že únia je federáciou národných štátov, ktoré majú možnosť úniu bezpodmienečne opustiť, keď si to želajú.

V politickej rovine by všetko záviselo na britskej vláde, či by sa chcela riadiť autonómnou politikou, či viac alebo menej koordinovať svoj postup s EÚ.

Európska únia by však v politickom ohľade stratila krajinu, ktorej medzinárodná politická a kultúrna váha je vysoká. To by mohlo byť považované za známku úpadku. Odchod členského štátu by bol rozhodne pokladaný za významný politický neúspech EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu