Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krach Grécka by u nás znamenal štvorpercentnú recesiu, varuje Fico

Robert Fico na summite v Bruseli
Robert Fico na summite v Bruseli (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prípadný krach Grécka by mal negatívny dopad na celú Európsku úniu. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) by to napríklad len na Slovensku znamenalo štvorpercentnú recesiu ekonomiky. Fico to uviedol v dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12.

"Slovensko ráta na budúci rok s hospodárskym rastom niekde na úrovni 2,5 až 3 percentá. Keby zbankrotovalo Grécko, tak máme mínus štyri percentá recesiu, a nie konjunktúru," odhadol Fico. Rovnako by mal takýto scenár podľa jeho slov negatívny vplyv aj na krajiny, ktoré nemajú euro, ako napríklad Česká republika.

Premiér vyjadril spokojnosť nad závermi nedávneho summitu EÚ, kde krajiny preukázali odhodlanie za zachovanie eura. "Euro je dobrý projekt," zdôraznil Fico. Slovensko podľa jeho slov inú alternatívu, ako je EÚ a eurozóna, nemá a v budúcnosti sa hlbšej integrácii v rámci EÚ zrejme nevyhneme.

"Či to budeme chcieť, alebo nie, k integrácii dôjde. Pre nás je dôležité, aby sme boli v prvej skupine krajín," zdôraznil predseda strany Most-Híd a Ficov oponent v diskusii Béla Bugár. Či už pri hlbšej integrácii, alebo aj pri zámeroch EÚ o spoločnom bankovom dohľade však treba byť podľa Bugára pozorní a treba o tom vedieť všetky podrobnosti. "A presadzovať záujmy Slovenska," dodal Bugár.

Myšlienka robiť o takýchto otázkach na Slovensku referendum sa však predsedovi Mosta-Híd veľmi nepozdáva. "Je nezmysel zaťažovať takýmito vecami občanov," skonštatoval Bugár. Jednak sa o návrhu ešte nevie veľa detailov a bude to tiež podľa neho ťažké komunikovať ľuďom.

Predseda vlády tvrdí, že proti referendu ako najvyššej forme demokracie nikdy nič nemal. V súčasných otázkach o EÚ a eurozóne by však privítal rovnaký postoj s opozíciou. "Pokiaľ ide o postavenie Slovenska vo svete, musíme si sadnúť za jeden stôl," podotkol Fico. Nemá podľa neho zmysel, aby sa politické strany v zahraničnopolitických otázkach vydierali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu