Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Blair: Európsku úniu čaká veľká politická zmena

Tony Blair
Tony Blair (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Bývalý britský premiér Tony Blair je "hlboko znepokojený" možnosťou, že sa Veľká Británia rozhodne v referende opustiť Európsku úniu (EÚ). Môže sa tak stať, ak by sa odovzdalo príliš veľa právomocí Bruselu bez demokratickej legitimity, uviedol pre nemecké noviny Die Zeit.

Podľa Blaira je jasné, že kríza eurozóny povedie k "veľkej politickej zmene EÚ". "A v tomto ohľade som hlboko znepokojený, že Británia by sa mohla rozhodnúť prostredníctvom referenda opustiť celý proces," povedal expremiér.  

"Ak sa viac kompetencií presunie do EÚ, potom jej demokratická legitimita musí byť tiež posilnená," povedal Blair pre dnešné vydanie nemeckého denníka. "Británia musí hrať v tomto významnú úlohu. Pretože potrebujeme rovnováhu medzi európskymi inštitúciami a národnými štátmi."

Súčasný britský premiér David Cameron pripustil minulý mesiac vypísanie okamžitého referenda o členstve Británie v EÚ. On sám by však nepodporoval vystúpenie z nej, pretože to by nebolo v záujme Londýna. Podľa prieskumov by väčšina Britov hlasovala proti členstvu v Európskej únii, konštatuje agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu