Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Blesková vojna: Po útoku Izraela na Irán vraj potrvá 30 dní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Prípadný úder Izraela proti iránskym jadrovým zariadeniam spustí konflikt na rôznych frontoch, ktorý potrvá mesiac. V rozhovore pre denník Maariv to povedal odchádzajúci námestník ministra obrany Matan Vilnai.

"Odhady počítajú s vojnou na mnohých frontoch, ktorá potrvá 30 dní. Možno bude menej obetí, ale možno viac, taký je scenár, na ktorý sa na základe odporúčania najväčších odborníkov pripravujeme," vyhlásil Vilnai, ktorý ministerstvo vnútra opúšťa a mieri do Číny na post veľvyslanca.

Zmienkou o mnohých frontoch mal Vilnai zrejme na mysli to, že Izrael po prípadnom útoku proti iránskym zariadeniam ráta tiež s protiútokom hnutia Hizballáh z Libanonu a palestínskych skupín z pásma Gazy.

"Rovnako ako občania Japonska musia chápať, že ich môže postihnúť zemetrasenie, musia si aj Izraelčania uvedomiť, že každý, kto tu žije, musí byť pripravený na rakety útočiace proti domácemu frontu," uviedol Vilnai.

Svoj názor na to, či by mal Izrael na Irán udrieť, však odmietol vysloviť. "Vojna je niečo, čo je lepšie odložiť a zvažovať opatrne. Nie je priestor pre hystériu," povedal.

Izrael má strach z jadrových ambícií Iránu, rovnako ako západní spojenci sa boja toho, že Iránci vyvíjajú nukleárnu bombu. Tí to popierajú. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu