Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Podvodník, ktorý vydieral rodičov zavraždenej Aničky (†9): Opäť pred súd!

Aničku mal brutálne znásilniť a zavraždiť Otakar Tomek Zobraziť galériu (2)
Aničku mal brutálne znásilniť a zavraždiť Otakar Tomek (Zdroj: policie.cz)

PRAHA – Podmienku si nevážil! Vydierač, ktorý sa chcel v čase medializovaného únosu malej Aničky Janatkovej (†9) bezcitne priživiť na nešťastí jej rodiny, pôjde opäť pred súd. Podmienku, ktorú mu sudca nariadil, totiž porušil a teraz mu hrozí, že si 2,5-ročný trest odsedí natvrdo. Informoval o tom portál novinky.cz.

Keď pred rokom a pol Janovi Zitovi (25) za vydieranie rodičov malej Aničky udelili podmienku, sudca ho opakovane upozorňoval, že stačí malý prešľap a skončí vo väzení. Mladík však na jeho výzvy nedal a teraz mu hrozí, že dva a pol roka strávi vo väzení. „Vyhýba sa dohľadu probačného úradníka, ktorý mu bol nariadený počas skúšobnej doby,“ vysvetlil plzenský sudca David Protiva. Zita sa predvolaniu na súd vyhýba, a tak naňho bol vydaný zatykač.

Jan Zita v čase únosu malej Aničky využil zúfalosť jej rodičov a zareagoval na výzvu, v ktorej otec školáčky ponúkal za informácie o dievčatku rozprávkovú odmenu 3,5 milióna českých korún. Podvodník začal dúfajúcich rodičov bombardovať SMS-kami. „Je v poriadku, pošlite 250 tisíc a v nedeľu ju máte doma...takže buď alebo, “ znela jedna z nich.

Zitove SMS-ky spočiatku v rodičoch nezvestnej Aničky vzbudzovali nádej, keď sa však mladík začal vyhrážať, pochopili, že ide o podvod. Kriminalisti mladého vydierača napokon dolapili a putoval pred súd. Zita sa obhajoval, že chcel využiť situáciu a peniaze získať na zaplatenie svojho dlhu. Janatkovým dokonca poslal aj list, v ktorom sa za svoj krutý čin ospravedlnil.

Vražda malej Aničky sa odohrala pred viac ako rokom v pražskej Troji, keď sa dievčatko vracalo zo školy. Rozlúčila sa so spolužiakmi a odvtedy zmizla bez stopy. Našiel sa len jej batoh a fľaša s pitím. Hľadali ju stovky policajtov, pomoc poskytla aj naša krajina.

Aničkino telo našli zahrabané po piatich mesiacoch. Pitva potvrdila, že dievčatko zomrelo násilnou smrťou. Na stavebných nástrojoch, ktoré sa povaľovali v blízkosti strašného nálezu, údajne našli otlačky prstov hlavného podozrivého. 

Vrah Tomek (†41) sa však svetskej spravodlivosti vyhol. V pražskej väzenici Pankrác sa obesil a po niekoľkých dňoch zomrel.

 

Podvodník, ktorý vydieral rodičov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: policie.cz)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu