Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Egypťania ponížili Clintonovú: Kričali po nej Monika, Monika!

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová (Zdroj: SITA)

ALEXANDRIA/JERUZALEM - Paradajky, topánky a fľaše s vodou hádzali v nedeľu demonštranti na konvoj áut vezúci americkú ministerku zahraničných vecí Hillary Clintonovú, ktorá sa v druhom najväčšom egyptskom meste Alexandria zúčastnila na otvorení generálneho konzulátu USA.

Demonštranti vykrikovali tiež "Monika, Monika" v narážke na sexuálnu aféru medzi jej manželom Billom Clintonom a praktikantkou Monikou Lewinskou v čase, keď bol prezidentom USA. Ďalší skandovali "Clintonová odíď".
      
Predstaviteľ americkej delegácie podľa agentúry Reuters uviedol, že žiadny predmet nezasiahol Clintonovú ani vozidlo v kolóne. Nie je známe, koho postoje protestujúci zastupovali.
      
Šéfka americkej diplomacie sa v Egypte prvýkrát stretla s novým prezidentom Muhammadom Mursím, ako aj šéfom Najvyššej vojenskej rady Muhammadom Husajnom Tantáwím a ministrom zahraničných vecí Muhammadom Kámilom Amrom.
      
V nedeľu večer Clintonová pricestovala prvýkrát po takmer dvoch rokoch do Izraela, kde bude na najvyššej úrovni rokovať o iránskom jadrovom programe a stagnujúcom mierovom procese. Stretne sa aj s palestínskymi predstaviteľmi. Sprevádza ju americký vyslanec pre Blízky východ David Hale a námestníčka ministerstva zahraničných vecí pre politické záležitosti Wendy Shermanová, ktorá zastupuje Washington na jadrových rozhovoroch medzi svetovými mocnosťami a Iránom.
      
Jednodňová návšteva Izraela je poslednou zastávkou na Clintonovej turné po ôsmich štátoch Európy, Ázie a Blízkeho východu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu