Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Horúčavy aj v USA: Za týždeň 2000 teplotných rekordov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Viac než 2000 teplotných rekordov bolo za posledný týždeň vyrovnaných alebo prekonaných v USA, ktorých veľkú časť zasiahla vlna veľkých horúčav. V júni pritom v krajine zaznamenali prekonanie až vyše 3200 rekordov, informoval v pondelok americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA).

Od 25. júna do 1. júla teploty dosiahli alebo presiahli rekordy na 2171 miestach v Spojených štátoch. Počas 30 júnových dní išlo podľa oznámenia o 3215 rekordov, najviac z nich, po vyše sto, v Texase, Colorade, Kansase, Missouri a v Arkansase.

Správa NOAA prišla v čase, keď veľkú časť východu USA trápia neúprosné horúčavy, niekde štvrtý deň po sebe. Vyše dva milióny domácností a podnikov boli v pondelok naďalej bez elektriny po silných víkendových búrkach. Tie si spolu s horúčavami, pri teplotách okolo 40 stupňov Celzia, vyžiadali od piatku podľa poslednej bilancie najmenej 22 obetí na životoch.

Meteorológ spoločnosti Accuweather Alex Sosnowski uviedol, že počet prekonaných rekordov je veľmi neobvyklý. Vlnu horúčav možno podľa neho z veľkej časti pripísať nedostatku snehovej pokrývky na konci zimy na pláňach v krajine. Slnko namiesto roztápania snehu zohrieva zem, čo zasa zvyšuje teplotu vzduchu. Zvýšenie teplôt dokonca spôsobilo, že plodiny dosiaľ rástli v predstihu, teraz však nedostatok zrážok ich rast brzdí.

Sosnowski dodal, že pokým niektoré regióny nemajú neobvykle vysoké teploty, konkrétne Nové Anglicko a severozápad, strednú časť USA budú sužovať vysoké teploty ešte najbližších niekoľko týždňov, možno až do augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu