Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšie úmrtie z tepla: Stúpajú aj počty kolapsov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vysoké teploty sa zrejme stali osudné ďalšiemu človeku. Tento raz skolaboval 62-ročný vodič autobusu na stanici Mlynské Nivy v Bratislave. Muža sa snažili podľa pokynov operátora oživiť kolegovia a neskôr aj záchranári, ktorí dorazili na miesto.

Ani tým sa to však nepodarilo a pacient zomrel. "Pravdepodobne k tomu prispeli vysoké teploty," povedal hovorca operačného strediska záchrannej služby Boris Chmel.

V pondelok zaznamenalo Slovensko pravdepodobne prvú obeť horúčav. V noci z nedele na pondelok doviezli do ambulancie oddelenia urgentného príjmu košickej univerzitnej nemocnice na Triede SNP 94-ročnú ženu s kolapsom.

Napriek úsiliu lekárov sa ju už nepodarilo zachrániť. V tejto súvislosti primár oddelenia urgentného príjmu Zoltán Sidor zdôraznil, aby ľudia prijímali dostatok tekutín, pričom najmä starší ľudia by počas najväčších horúčav nemali vychádzať von a mali by sa vyhýbať zvýšenej fyzickej námahe.

Česká turistka skolabovala pri splavovaní Dunajca

Záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) dnes v poobedňajších hodinách požiadali o pomoc pre 54-ročnú českú turistku. Tá podľa informácií HZS pri splavovaní Dunajca skolabovala. Horskí záchranári jej poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju transportovali z prístaviska pltí na ošetrovňu v Lesnici. Tam pacientku odovzdali posádke Rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju previezla do nemocnice na ďalšie vyšetrenia.

HZS v súvislosti s horúčavami odporúča ľuďom so srdcovo-cievnymi chorobami, aby volili skôr menej náročné túry a vyhýbali sa dlhému pobytu vonku. "Mali by voliť kratšiu túru s menšou fyzickou záťažou, treba veľa piť, vo vyšších nadmorských výškach je slnko silnejšie, treba na to pamätať a nosiť aj prikrývku hlavy," upozornil šéf HZS Jozef Janiga. Okrem toho by si podľa neho turisti mali dať pozor aj na búrkovú činnosť a silné lejaky.

Počet kolapsov z extrémneho tepla každým dňom narastá. V pondelok záchranári uskutočnili 162 výjazdov ku kolapsovým stavom z tepla, do nemocnice previezli 86 ľudí. Cez víkend absolvovali celkovo 241 zásahov ku kolapsom z tepla, pričom 135 ľudí previezli do nemocnice.

Horúčavy neustúpia ani v stredu, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na tento deň pre juhozápad krajiny výstrahu tretieho stupňa. Meteorológovia očakávajú teploty vzduchu od 34 do 38 stupňov Celzia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu