Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tisíce Japoncov protestovalo proti spusteniu jadrových reaktorov

Protestujúci dav zablokoval aj dopravu Zobraziť galériu (6)
Protestujúci dav zablokoval aj dopravu (Zdroj: SITA)

TOKIO - Tisíce odporcov jadrovej energie protestovali dnes v Tokiu proti plánovanému obnoveniu prevádzky dvoch atómových reaktorov.

Pred sídlom japonského premiéra Jošihika Nodu sa podľa organizátorov zhromaždilo približne 45.000 demonštrantov, uviedla agentúra Kjódo. Podobné protesty sa konajú v Japonsku takmer každý týždeň, odkedy vláda napriek silnému odporu verejnosti v máji rozhodla o opätovnom spustení dvoch reaktorov v elektrárni Ói na ostrove Honšú. Prvý z nich uvedú do prevádzky túto nedeľu a druhý v polovici júla.

Premiér tento krok zdôvodnil obavami z výpadkov dodávok elektrickej energie pre domácnosti aj priemysel počas kritických letných mesiacov. Japonsko po ničivom zemetrasení a cunami z marca 2011, ktoré spôsobili haváriu v atómovej elektrárni Fukušima, odstavilo všetkých svojich 50 komerčných jadrových reaktorov. Následne ich podrobilo prísnym bezpečnostným kontrolám a údržbe. Jadrová energetika pred zemetrasením pokrývala takmer 30 percent japonskej spotreby elektrickej energie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu