Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Katastrofa vo Fukušime: Jadrový reaktor už ide na plný výkon

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Prvýkrát po nehode v jadrovej elektrárni Fukušima-I z marca 2011 dosiahol dnes v Japonsku odstavený reaktor plný výkon. Ide o tretí reaktorový blok elektrárne Ói v prefektúre Fukui, informoval jej prevádzkovateľ KEPCO (Kansai Electric Power Co.).

Tretí reaktorový blok má výkon 1,18 MW. Jeho spustenie sa konalo pod dohľadom zástupcov vlády.

Pripravuje sa aj spustenie štvrtého reaktorového bloku. Po jeho uvedení do prevádzky bude môcť japonská vláda znížiť požiadavky na úspory energie pre regióny, ktoré elektráreň Ói zásobuje.
      
Elektráreň Ói má štyri reaktorové bloky s tlakovými reaktormi. Dva reaktory boli spustené v rokoch 1977 a 1978, ďalšie dva v rokoch 1991 a 1992. V pláne bola výstavba ešte dvoch blokov, ale tento projekt vzhľadom na haváriu vo Fukušime pozastavili.
      
Do jadrovej havárie vo Fukušime, najhoršej od černobyľskej z roku 1986, vyrábali atómové elektrárne asi 30 percent elektriny v Japonsku. Vzhľadom na bezpečnostné obavy však po tragédii zastavili prevádzku všetkých 50 reaktorov, aby vykonali ich kontrolu, údržbu či opravy.

Rozhodnutie vlády obnoviť prevádzku jadrových elektrární zdôvodnil premiér Jošihiko Noda obavami z výpadkov dodávok elektrickej energie pre domácnosti aj priemysel počas kritických letných mesiacov.

Úplné odstránenie následkov havárie vo Fukušime, vrátane demontáže reaktorov, bude trvať asi 40 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu