Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďari majú problém s väznicami: Sú preplnené na 138 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Priemerná vyťaženosť ústavov na výkon trestu odňatia slobody v Maďarsku je v súčasnosti 138-percentná. K zlepšeniu situácie by mal podľa ministra vnútra Sándora Pintéra prispieť program vyváženia vyťaženosti a znovuotvorenie dvoch zariadení v Solte a v Budapešti na ulici Gyorskocsi.

Podľa spravodajského servera Metropol.hu Pintér v máji na rokovaní parlamentného výboru pre ústavné záležitosti informoval, že v prvej etape uvedeného programu klesla vyťaženosť týchto ústavov, no potom stúpla na pôvodnú úroveň.

Dôvodom je rast objasnenosti trestných činov, ktorý nastal po rozšírení počtu policajtov o 3500 ľudí, dodal šéf rezortu.

Ďalším krokom podľa neho je plánovaná výstavba väznice s kapacitou 500 osôb pri Miškovci. Okrem toho chcú zriadiť aj zariadenia pre väzňov odsúdených na odňatie slobody v dĺžke od troch do šiestich mesiacov, v ktorých by vytvorili lepšie podmienky pre väznených, pričom by ich umiestnenie stálo menej peňazí.

Na neúnosný stav väzníc upozorňujú priebežne maďarskí ochrancovia ľudských práv. Podľa správy ombudsmana z roku 2009 v Baranskej župe fungovali samotky, v ktorých na dvoch trojposchodových posteliach spávali šiesti väzni. Terajší ombudsman Máté Szabó poukázal na pretrvávajúci stav v apríli pri návšteve tökölskej väzenskej nemocnice.

Podľa údajov Celoštátneho veliteľstva ústavov na výkon trestu najvyťaženejšie zariadenia sú na východe krajiny v Sabolčskej, Boršodskej a Hajdúcko-biharskej župe a v Budapešti, kde je vyťaženosť dosahuje takmer 200 percent.

"Snažíme sa väzňom zabezpečiť zákonom stanovenú optimálnu rozlohu – pre mužov tri metre štvorcové, pre ženy a mladistvých 3,5 metra štvorcového," povedal Zsolt Balogh z veliteľstva.

Ako dodal, znovuotvorením jednotlivých krídiel väzníc v Solte a na budapeštianskej ulici Gyorskocsi sa kapacity rozšíria o 200-300 osôb. Ďalšie plánované zariadenia sú zatiaľ iba vo fáze projektovej prípravy.

 V Maďarsku si vo väzniciach odpykáva trest zhruba 16.000 odsúdených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu