Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zvrhlý tréner futbalistov: Svojich zverencov zneužíval 15 rokov!

Jerry Sandusky
Jerry Sandusky (Zdroj: TASR)

BELLEFONTE - Súd v americkom štáte Pensylvánia uznal dnes bývalého asistenta futbalového trénera na Pensylvánskej štátne univerzite vinným v 45 bodoch obžaloby zo sexuálneho zneužívania chlapcov.

Sudcovia rozhodovali v sedemdňovom maratóne výpovedí svedkov o 48 žalobách na Jerryho Sanduskyho za zneužitie desiatich chlapcov v priebehu 15 rokov.
      
Prostredníctvom výpovede svedkov sa súd dozvedel o ďalších dvoch potenciálnych obetiach zneužívania. Sandusky na súde nevypovedal.
      
K zneužívaniu malo dochádzať v rokoch 1994 až 2009, v niektorých prípadoch dokonca v priestoroch univerzity. Rektor univerzity Graham Spanier a hlavný tréner Joe Patern sa údajne dozvedeli o najmenej jednom konkrétnom prípade pred deviatimi rokmi. Oboch síce vyšetrovatelia neobvinili z pokusu zneužívanie zatajiť, z ktorého sú obvinení dvaja ich kolegovia, avšak vyšetrovaniu mali brániť falošnými výpoveďami.
      
Asistenta trénera obvineného zo zneužívania detí zatkli vlani v novembri a prepustili ho na kauciu. Všetky obvinenia poprel. Do dôchodku odišiel ešte v roku 1999, aj potom však mal voľný prístup k športovým areálom univerzity.
      
Prípad vyvolal v USA veľký rozruch najmä preto, že futbalové mužstvo univerzity známej ako Penn State patrí k najúspešnejším v krajine, pričom tréner Patern ho viedol vyše 40 rokov a je vo svojej profesii považovaný za legendu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu