Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zvrhlý tréner Sandusky (68) zneužíval chlapcov: Za mreže na 60 rokov!

Jerry Sandusky Zobraziť galériu (6)
Jerry Sandusky (Zdroj: SITA)

BELLEFONTE - Jerry Sandusky (68), bývalý tréner amerického futbalu na Pensylvánskej štátnej univerzite, bol dnes odsúdený za sexuálne zneužívanie mladistvých na trest väzenia vo výške tridsiatich až šesťdesiatich rokov.

Rozsudok vyhlásil okresný súd v pensylvánskom meste Bellefonte. Sandusky sa podľa sudcov svojich zločinov dopúšťal štrnásť rokov a zneužil najmenej desať svojich maloletých zverencov.

Trest podľa pensylvánských zákonov znamená, že odsúdený môže byť podmienečne prepustený najskôr po tridsiatich rokoch. Ak súd podmienečné prepustenie nepotvrdí, môže byť vo väzení maximálne šesťdesiat rokov. Advokát odsúdeného Joseph Amendola po vyhlásení rozsudku povedal, že akýkoľvek trest nad dvadsať rokov je pre Sanduského fakticky trestom doživotným. Obhajoba podľa neho pripravuje odvolanie.

Podľa súdu sa Sandusky svojich činov dopúšťal pri tréningoch na futbalovom sústredení, k zneužívaniu dochádzalo väčšinou v sprchách. Odsúdený svoju vinu odmieta. Deň pred rozsudkom zverejnil zvukový záznam svojej výpovede, podľa ktorej sa "údajných nechutných skutkov" nedopustil. Jediným sexuálnym partnerom v jeho živote bola údajne jeho manželka.

Chlapca, ktorého podľa súdu zneužíval, zaraďoval do svojho športového programu pre rizikovú mládež. Podľa súdu sa zneužitia preukázali v 45 zo 48 skúmaných prípadov. Medzi postihnutými bol podľa sudcov aj Sanduského adoptívny syn. K zneužívaniu dochádzalo medzi rokmi 1994 a 2008 a mnohé z obetí pred súdom o svojich zážitkoch podrobne hovorili.

Sanduského kauza vyvolala na prestížnej Pensylvánskej univerzite rozruch, na svoje funkcie rezignoval rad popredných univerzitných funkcionárov. Škola musela zaplatiť 60 miliónov dolárov pokuty a anulované boli všetky víťazstvá, ktoré jej futbalový tím dosiahol za posledných 14 sezón. Kvôli škandálu musel vlani v novembri odstúpiť rektor univerzity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu