Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Boje v Líbyi si vyžiadali vyše 100 mŕtvych a 500 zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRIPOLIS - Najmenej 105 zabitých a 500 zranených si vyžiadali týždeň trvajúce boje medzi znepriatelenými kmeňovými milíciami na západe Líbye. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu líbyjskej dočasnej vlády.

Situácia sa upokojila po tom, ako tam vláda cez víkend vyslala vojenské jednotky. Celá horská oblasť oblasť na západe krajiny s mestami Zintán, Mizda a Šegajga, asi 160 kilometrov južne od Tripolisu, bola vyhlásená za vojenskú zónu s mimoriadnym bezpečnostným režimom.

Krvavé boje medzi milíciami zo Zintánu a ozbrojencami z kmeňa Mašašía sa začali 11. júna a boli v nich použité ľahké aj ťažké zbrane. Ustali až tento pondelok po nasadení armády a výzve vlády na okamžité zastavenie bojov. Do regiónu smerujú lekári a vozidlá záchrannej služby, ktoré by mali evakuovať ranených. Zintán zohral významnú úlohu pri vlaňajšom zvrhnutí Muammara Kaddáfího, zatiaľ čo kmeň Mašašía sa k povstalcom nepridal. Nepriateľstvo medzi skupinami vyústilo do bojov už koncom minulého roka.

K násilnostiam na západe krajiny dochádza len niekoľko týždňov pred prvými parlamentnými voľbami po vlaňajšom zvrhnutí dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího, ktoré sa majú konať 7. júla. Má ísť o prvé demokratické voľby v Líbyi za niekoľko desaťročí. Vládnuca Prechodná národná rada (NTC) má však problémy so zaistením bezpečnosti a stability v krajine po skončení vlaňajšej občianskej vojny, počas ktorej sa medzi ľudí dostalo veľké množstvo zbraní. Po desaťročiach autoritatívnej vlády pritom opäť vychádzajú na povrch tradičné nepriateľstvá medzi početnými miestnymi kmeňmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu