Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Adidas stiahol tenisky, ktoré kritikom pripomínali časy otroctva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PORTLAND - Spoločnosť Adidas sa rozhodla neuviesť na trh novú športovú obuv s plastovou obručou okolo členka, ktorá kritikom silne pripomína symbol otroctva, oznámila dnes agentúra AP.

Tenisky so zvýšeným členkom JS Roundhouse Mid vytvoril pre Adidas známy americký módny návrhár Jeremy Scott. Na trh mali byť uvedené už v auguste 2012 a firma obuv nedávno predstavila na svojej stránke na sieti Facebook.

Podľa Adidasu model vyvolal na internete pozitívne i kritické reakcie. Viacerí užívatelia namietali voči oranžovému členkovému pásu, ktorý s topánkou spája reťaz rovnakej farby. Pripomínal im kovové obruče, aké v minulosti museli nosiť otroci. Firma sa napokon rozhodla kontroverznú obuv stiahnuť.

"Ospravedlňujeme sa, ak jej dizajn niekoho urazil, a vzdávame sa plánov na jej uvedenie na trh," uviedol Adidas vo vyhlásení zverejnenom v noci nadnes.

Súčasne však zdôraznil, že JS Roundhouse Mid nemá nič spoločné s otroctvom a je len vyjadrením "šokujúceho a unikátneho" prístupu k móde zo strany Jeremyho Scotta. Podľa samotného dizajnéra bola obuv inšpirovaná plyšovou hračkou My Pet Monster, ktorá má ruky spútané oranžovými obručami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu