Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Princ Charles sa zaradil medzi elitu britskej armády

Princ Charles
Princ Charles (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Následník britského trónu princ Charles sa zaradil medzi elitu britskej armády. Kráľovná Alžbeta II. vymenovala dnes svojho najstaršieho syna za poľného maršala, admirála loďstva a maršala Kráľovského letectva (RAF).

Šesťdesiattriročný princ Charles slúžil v 70. rokoch v britskom námorníctve a letectve. Iba dvaja ďalší členovia kráľovskej rodiny sú tiež päťhviezdičkovými dôstojníkmi. Sú to princ Philip, manžel Alžbety II., a princ Edward, vojvoda z Kentu, ktorý je poľným maršalom.

V Londýne sa dnes dopoludnia začala každoročná vojenská prehliadka Trooping the Colour (Striedanie stráží), ktorá sa koná v júni na počesť narodenín britských panovníkov. Alžbeta II. ju sleduje spolu s manželom, ktorý sa opäť objavil na verejnosti po tom, čo prekonal infekciu močového mechúra.

Dejiskom prehliadky je Horse Guards Parade, najväčšie otvorené námestie v Londýne. Tento rok sa na nej zúčastní viac ako 1600 dôstojníkov a vojakov. V sprievode bude viac ako 240 koní a 290 hudobníkov, uviedla televízia BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu