Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Českí poslanci menia pohľad na konope: Má byť na predpis

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Ľudia, ktorým pomáha marihuana ako liek, ju zrejme budú môcť zohnať v ČR v lekárni na predpis. Českí politici menia pohľad na konope a marihuanu, ktorá sa z nej získava. Poslanci práve prerokúvajú zákon, ktorý uznáva marihuanu ako vhodný liek k zmierneniu bolesti a ktorý by mal byť pacientom k dispozícii, informuje o tom český spravodajský portál iDnes.cz.

Zákon je výnimočný tým, že ho predložili spoločne zástupcovia piatich hlavných parlamentných strán a zaštítila ho šéfka Snemovne Miroslava Němcová. Sprístupnenie konope pacientom pre liečebné účely požadujú už dlhšiu dobu lekári a na podporu tejto veci vznikla i Petícia za liečebné konope.

Konope sa má pacientom vydávať výhradne na elektronický recept. Do registra pacientov bude môcť nahliadať polícia a odpadne tak argument tých, ktorí si konope pestujú podomácky a tvrdia, že to je pre liečebné účely. Konope nebude možné predpísať mladistvým ani deťom. Na pestovanie, dovoz a distribúciu konope pre liečebné účely má podľa zákona dohliadať Štátny ústav pre kontrolu liečiv a pre dovoz i pestovanie bude vydávať akreditácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu