Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci vypestovali liečebnú marihuanu: Bez eufórie či návyku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JERUZALEM - Izraelským vedcom sa podarilo vyšľachtiť odrodu konope použiteľného na liečebné účely, ale bez účinkov vyvolávajúcich eufóriu. Informoval o tom dnes izraelský denník Maariv. Vzhľad, vôňa ani chuť tejto novej odrody konope sa nezmenili, avšak ten, kto ju fajčí, nepociťuje žiadne vnemy spojené s tetrahydrocannabinolom (THC), ktorý je aktívnou účinnou látkou marihuany.

"Konope má rovnakú vôňu, vzhľad i chuť originálnej rastliny. Je s ňou úplne totožné, zmizli ale prežitky spojené s jeho konzumáciou," povedal izraelskému listu Cahi Klein, predstaviteľ spoločnosti Tikkun Olam, ktorá túto odrodu vyvinula.

"Mnoho našich pacientov túto novú rastlinu vyskúšalo a potom sa mi prišlo sťažovať, že boli podvedení," dodal Klein. Podľa vysvetlení bádatelia spoločnosti Tikkun Olam zneutralizovali účinky THC a zvýšili pôsobenie ďalšej substancie CBD, čiže cannabidiolu, ktorá je účinná pri liečbe cukrovky a rôznych psychiatrických problémov.

Novej marihuane chýba efekt návykovosti a abstinenčných príznakov, pociťovaných užívateľmi drog. Izraelské zákony zakazujú užívanie marihuany s výnimkou liečebných účelov. Zhruba 6000 Izraelčanov trpiacich rôznymi chorobami ju smie legálne používať, ako vyplýva zo štatistík zverejnených tento rok telavivským lekárskym centrom Šeba a Izraelským združením pre boj proti rakovine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu