Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mrazivá štatistika: Takmer každý deň spácha samovraždu jeden vojak!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Medzi americkými vojakmi vzrástol počet samovrážd. Od začiatku tohto roka si skoro každý deň vzal život jeden príslušník armády USA. Vyplýva to zo štatistík Pentagónu zverejnených agentúrou AP.

Za prvých 155 dní tohto roka spáchalo samovraždu 154 amerických vojakov v aktívnej službe. Počet padlých počas bojov v Afganistane je pritom za rovnaké obdobie asi o 50 percent nižší.
      
Zaznamenané množstvo samovrážd v armáde USA je najvyššie za ostatné desaťročie poznamenané nepopulárnymi vojnami v Afganistane a Iraku. Ide o prekvapivý trend vzhľadom na to, že v predchádzajúcich dvoch rokoch príslušné štatistiky nestúpali. Vlani bolo toto číslo nižšie o 18 a predvlani o 25 percent.
      
Medzi možnými príčinami sa uvádzajú zážitky z priamych bojov, posttraumatický stres, zneužívanie liekov či osobné finančné problémy vojakov. Armáda tiež zápasí so zvýšeným počtom sexuálnych útokov, prípadov alkoholizmu, domáceho násilia v rodinách vojakov a rôznych disciplinárnych deliktov.
      
Zo štatistík vyplýva, že väčšie riziko v tomto smere hrozí vojakom opakovane nasadeným do bojových akcií. Veľkú časť suicídií však páchajú vojaci, ktorí nikdy nezažili skutočný boj.
      
Počet samovrážd v armáde USA začal stúpať od roku 2006. Pentagón preto zriadil viaceré poradenské telefonické linky, zvýšil počet psychológov vyslaných s vojenskými jednotkami a investoval do programov skúmajúcich riziká pre duševné zdravie vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu