Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Politik núka 250 eur každému, kto polícii nahlási ženu s burkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Belgický politik zo secesionistického politického zoskupenia Vlaams Belang (Flámsky záujem) Filip Dewinter dnes oznámil, že poskytne odmenu vo výške 250 eur každému, kto nahlási polícii ženu zahalená do burky alebo nikábu.

Nosenie odevu zahaľujúceho ľudskú tvár je od vlaňajška v Belgicku trestné. Dewinterov návrh je iba jednou z mnohých reakcií na minulotýždňové nepokoje v bruselskej štvrti Molenbeek, ktoré nasledovali po zadržaní ženy zahalenej do nikábu.

Po nepokojoch pred policajnou stanicou, keď skupiny moslimov hádzali dlažobné kocky, smetné koše a rôzne iné ťažké predmety na policajtov, najmenej dvaja z nich museli byť kvôli zraneniam ošetrení. Starosta štvrte Molenbeek Philippe Moureaux z nabádania k nepokojom obvinil radikálnu moslimskú skupinu Sharia4Belgium (Šaría pre Belgicko), ku ktorej má patriť aj zadržaná žena v nikábe.

Nepokoje mali dozvuky i počas víkendu, keď sa polícia po nedeľňajšej razii v čajovni, kde sa konalo združenie skupiny sympatizujúcej so Šaría pre Belgicko, dostala do potýčok s jej členmi a preventívne zadržala všetkých 13 prítomných. Nakoniec vo väzbe zostal iba jeden z nich, pre nabádanie na nepokoje a útok na policajných činiteľov.

 "Je to textilný žalár pre ženy, ktoré musia žiť pod týmto závojom," opísal dnes Dewinter, jeden z čelných predstaviteľov Vlaams Belang, nosenie burky a nikábu, čo musia nosiť niektoré moslimky v Belgicku aj napriek zákonu, ktorý to zakazuje.

Dewinter dokonca vyzval úrady na sprísnenie tohto zákona, podľa ktorého ženám s burkou alebo nikábom na verejnosti hrozí finančná pokuta vo výške 150 eur. Hovorca belgickej federálnej polície uviedol, že Dewinterova ponuka musí byť preskúmaná z legálneho hľadiska, ale ak sa niekto bude touto ponukou cítiť urazený, môže podať sťažnosť na políciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu