Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Doživotie pre Mubaraka: Po verdikte sa v sieni strhla bitka!

Mubarakovi hrozil aj trest smrti
Mubarakovi hrozil aj trest smrti

KÁHIRA - Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak (84) strávi zvyšok života vo väzení. Súd v Káhire mu vymeral doživotný trest za podiel na smrti demonštrantov pri vlaňajších protivládnych nepokojoch, ktoré viedli k pádu Mubarakovho režimu, ktorý trval 30 rokov.

Počas 18-ich dní protestov bolo vtedy zabitých skoro 850 ľudí. Zvrhnutej hlave štátu hrozil až trest smrti. Mubarak bol prvým arabským vodcom súdeným pred vlastným ľudom od vypuknutia minuloročnej vlny povstania v krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu. Po dobu procesu trval na svojej nevine, súd mu však neuveril.

Spoločne s Mubarakom bol na doživotné väzenie za podiel na smrti demonštrantov odsúdený aj niekdajší minister vnútra Habíb Adli. Naopak šesť bývalých vysokých bezpečnostných predstaviteľov egyptského režimu dnes súd oslobodil viny zo smrti protestujúcich. Spoločne s Mubarakom boli súdení aj jeho synovia Gamál a Ala, ktorí čelili obvineniu z korupcie. Súd ich ale oboch zbavil obvinenia.

Na vynesenie rozsudku čakali pred súdnou budovou stovky Egypťanov. Po oznámení doživotného trestu pre Mubaraka prepukli v jasot. Podľa záberov televízie Al-Džazíra nadšene mávali vlajkami a strieľali do vzduchu.

Naopak v súdnej sieni vypukli po vynesení rozsudku bitky. Niektorí diváci obviňovali sudcu z prílišnej zhovievavosti voči predstaviteľom Mubarakovho režimu, ktorí boli zbavení obvinení. Kritika sa na súd znášala tiež kvôli oslobodzujúcemu rozsudku nad Mubarakovými synmi.

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu