Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mubarakov zdravotný stav je kritický, ale stabilizovaný

Husní Mubarak
Husní Mubarak (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Zdravotný stav bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka, ktorého začiatkom júna odsúdili na doživotie za krvavé potláčanie protivládnych protestov, je momentálne "kritický, ale stabilizovaný". Tlačovú agentúru AFP o tom v pondelok informoval nemenovaný zdroj z egyptského ministerstva vnútra.

Vyjadril sa tak po tom, ako Mubarakova rodina formálne požiadala o jeho presun z väzenia do nemocnice. Nie je pritom jasné, či justičné orgány žiadosti vyhovejú, keďže takýto krok by zrejme vyvolal pobúrenie medzi odporcami bývalého režimu v chúlostivom období, keď sa krajina pripravuje na druhé kolo prezidentských volieb.

Osemdesiatštyriročného Mubaraka po vynesení rozsudku 2. júna premiestnili do väznice na káhirskom predmestí Tura, načo došlo k výraznému zhoršeniu jeho zdravotného stavu. Momentálne sa stále nachádza na väzenskej jednotke intenzívnej starostlivosti a podľa zdroja AFP okrem akútnej depresie trpí aj výkyvmi krvného tlaku a ťažkosťami s dýchaním. Štátne médiá medzitým informovali, že Mubarakovej manželke Súzán a jeho dvom dcéram v nedeľu udelili špeciálne povolenie, aby ho mohli navštíviť po tom, ako sa objavili dohady o jeho údajnej smrti.

Samotnú žiadosť o presun mimo väznice oficiálne miesta zatiaľ neschválili ani nezamietli, pričom ubezpečili, že s Mubarakom "bude zaobchádzané tak ako so všetkými väzňami". Exprezidentov advokát Faríd ad-Díb v tejto súvislosti varoval, že ak by jeho klient v dôsledku nedostatočnej starostlivosti naozaj zomrel, ministerstvo vnútra a štátny prokurátor za to budú niesť zodpovednosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu