Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Egypťania volia prezidenta v druhom kole volieb

Egypťania volia prezidenta v druhom kole volieb Zobraziť galériu (4)
Egypťania volia prezidenta v druhom kole volieb (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - V Egypte sa dnes začalo druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom zvedú súboj o najvyšší post predstaviteľ bývalého režimu a konzervatívny islamista.

V prvom kole volieb z 23.-24. mája tesne zvíťazil kandidát Moslimského bratstva Muhammad Mursí so ziskom 24,8 percenta hlasov. Tesne za ním s 23,7-percentnou podporou nasledoval Ahmad Šafík, bývalý generál letectva a posledný premiér za vlády zosadeného prezidenta Husního Mubaraka.

Úspech Mursího a Šafíka vyvolal vlnu rozhorčených protestov. Voči islamistickému kandidátovi vystúpili sekularisti a proti expremiérovi prevažne mladí aktivisti, ktorí sa angažovali vo vlaňajšej revolúcií proti Mubarakovi.

Kritici vnímajú Šafíka ako symbol starého režimu, zatiaľ čo Mursího podozrievajú zo snáh o zavedenie islamského štátu.

Druhé kolo volieb bude rovnako ako prvé dvojdňové. Vyše 13.000 volebných miestností bude v oba dni otvorených od 8.00 SELČ do 20.00 SELČ. K volebným urnám môže pristúpiť zhruba 50 miliónov oprávnených voličov.

Štátni zamestnanci dostali počas volieb dva dni voľna a vláda na dva dni znížila cestovné vo verejnej doprave, aby motivovala ľudí k využitiu volebného práva.

Politickú scény pred voľbami rozbúrilo rozhodnutie ústavného súdu, ktorý nariadil rozpustenie dolnej komory parlamentu s odôvodnením, že až tretina poslancov bola pred zhruba pol rokom zvolená nezákonne. Súd taktiež označil za protiústavný zákon, ktorý zakazoval predstaviteľom Mubarakovho režimu uchádzať sa o štátne funkcie, čím prakticky potvrdil legálnosť Šafíkovej kandidatúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu